20/6/12

Επενδυτικό καταφύγιο το κρασί!

Ούτε το δολάριο, ούτε το πετρέλαιο, ούτε ο χρυσός. Για τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Uzes Gestion, επενδυτικό καταφύγιο στα προβλήματα της οικονομίας συνιστά το κρασί. Μια κατηγορία ενεργητικού που έχει ήδη αποδειχθεί ανθεκτική απέναντι στην κρίση της Ευρωζώνης, η οποία τον τελευταίο καιρό προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές.

 Αμοιβαία κεφάλαια οίνου υπάρχουν και εκτός Γαλλίας. Η Uzes Gestion εγκαινίασε πρόσφατα το δικό της, Uzes Grands Crus, που ωστόσο είναι το πρώτο στον κόσμο που τελεί υπό τον έλεγχο των γαλλικών αρχών. Είναι πιθανό να αποδειχθεί ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο για τους Γάλλους όσο και για ξένους, καθώς μάλιστα η εποχή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την έλευσή του.

Το Uzes Grand Crus αγοράζει κιβώτια κρασιών από εμπόρους και τα αποθηκεύει σε κελάρι στη Γενεύη πριν τα μεταπωλήσει. Επιλέγει τις καλύτερες ποιότητες οίνου, γνωστές ως «premier cru», θρυλικά κρασιά του Μπορντό όπως τα Chateau Margaux και Chateau Mouton-Rothschild, που οι τιμές τους ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 δολάρια η φιάλη και φθάνουν έως και τα 4.600 δολάρια. Στα σχέδια, ωστόσο, περιλαμβάνεται επένδυση σε λιγότερο γνωστά και ακριβά κρασιά, όπως τα «grand cru» από τη Βουργουδία, των οποίων οι τιμές κυμαίνονται στα 130 δολάρια για κάθε φιάλη 750 ml, καθώς και άλλες ποικιλίες των οποίων οι τιμές εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν στα ύψη στο μέλλον.

Τόσο το κρασί όσο και τα αμοιβαία κεφάλαια οίνου δεν είναι πάντως επενδύσεις μηδενικού ρίσκου. Οι τιμές στις πρώτες ύλες, τις ασφάλειες, την αποθήκευση, τη μεταφορά και αλλού μπορούν ανά πάσα στιγμή να αυξηθούν, ενώ και η ζήτηση για κρασιά να συρρικνωθεί εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Το Uzes Grand Crus απευθύνεται κυρίως σε διαχειριστές κεφαλαίων και συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι δυνάμει επενδυτές πρέπει να έχουν προσωπικό χαρτοφυλάκιο άνω των 500.000 ευρώ και να συναλλάσσονται τακτικά στο χρηματιστήριο. Η ελάχιστη επένδυση είναι τα 30.000 ευρώ για τουλάχιστον ένα χρόνο. Επιβάλλονται δε σημαντικές ποινές σε περίπτωση αποχώρησης πριν από την πάροδο πενταετίας. Γάλλοι και οι περισσότεροι ξένοι μπορούν να επενδύσουν απευθείας στο κεφάλαιο, ενώ οι Αμερικανοί μέσω τράπεζας εκτός ΗΠΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger