29/6/12

Επενδυτικά hedge funds σε παλαιά κρασιά!

Αν και ο ορισμός «εναλλακτικές επενδύσεις» είναι κάπως ρευστός, υπάρχουν ορισμένες επενδύσεις που σαφώς εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Η επένδυση στον τομέα του οίνου είναι μια από αυτές.

Ενώ, εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί τη συλλογή κρασιού, όπως και με τα κλασικά αυτοκίνητα, έργα τέχνης και αντίκες, περισσότερο σαν χόμπι παρά επένδυση, έχει αποδειχτεί ότι η επένδυση στον τομέα του οίνου αξίζει να εξετασθεί σοβαρά από οποιονδήποτε επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από εξαιρετικά ευμετάβλητες μετοχές. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες σε τέτοιου είδους μετοχές είτε πρόκειται για ιδιώτες, κληροδοτήματα ή ιδρύματα εμπίπτουν πλήρως στο δόγμα/στρατηγική "πλουτίζω σιγά και αργά» και δεδομένου ότι τείνουν επίσης να έχουν ήδη σημαντικά κονδύλια σε άλλες μετοχές, τους στόχους που θέτουν σαν εναλλακτική επένδυση γενικά είναι:
  1. Διατήρηση Κεφαλαίου
  2. Χαμηλή μεταβλητότητα
  3. Χαμηλή συσχέτιση με τις μετοχές
  4. Μέτρια ανάπτυξη
  5. Διαφοροποίηση
  6. Προστασία από τον πληθωρισμό
Ενώ είναι δυνατό να επιτύχουν τους περισσότερους από τους στόχους αυτούς σε διάφορες άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα κεφάλαια υποθήκης REITs, οικόπεδα, προθεσμιακές συμβάσεις, hedge funds και διάφορα άλλα , έχει διαπιστωθεί ότι η επένδυση σε κρασιά γενικά έχει ένα βιώσιμο δρόμο προς την επίτευξη όλων αυτών των στόχων ταυτόχρονα.
Τα περισσότερα επαγγελματικής διαχείρισης επενδυτικά κεφάλαια σε κρασί βρίσκονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Wine Growth Fund και του TWIF το οποίο ξεκίνησε το 2003. Το TWIF είναι ένα fund με $ 80-εκατομμύρια ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επενδύει κυρίως σε Μπορντό (οι επενδύσεις σε ποιοτικά κρασιά που παράγονται από Μπορντώ Chateaux Lafite, Latour, Margaux, Haut-Brion και Mouton Rothschild).
Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε σημαντική επένδυση, οι διαχειριστές της έχουν κάνει στο ΤWIF σημαντική θεμελιώδη ανάλυση με μακροοικονομική διατριβή για την πλήρη αξιοποίηση της ευκαιρίας που παρουσιάζει το κρασί σαν επένδυση. Το TWIF έδωσε αξιοζήλευτες αποδόσεις στους επενδυτές της τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Δεν υπάρχουν όμως επενδύσεις που να είναι εντελώς ανεξάρτητες από τη διάθεση και την απόδοση των ευρύτερων αγορών. Έτσι και το καλό κρασί δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.
Πηγή: keosoe.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger