27/3/12

Οι 5 κλάδοι στην Ελλάδα που αξίζει να επενδύσετε παρά την κρίση!

Επεξεργασία φρούτων και λαχανικών, φάρμακα παρασιτοκτόνα και βότανα, δομικά υλικά, όργανα ακριβείας και ρολόγια, αθλητικά είδη και παιχνίδια. Ο λόγος για τους 5 πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής μεταποίησης, οι οποίοι παρά την κρίση αυξάνουν το μερίδιο στις ξένες αγορές, επεκτείνουν την παραγωγή τους και… προσλαμβάνουν.

Τα στοιχεία σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Τσακανίκα, υπεύθυνο Ερευνών του ΙΟΒΕ προέρχονται από μελέτη που πρόσφατα ολοκλήρωσε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Με μία σειρά από μοντέλα ανάλυσης προσδιόρισε τους κλάδους που χαρακτηρίζονται από υψηλή ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης. Δόθηκε έμφαση σε όσους είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί ώστε να υπάρχει διέξοδος στην κρίση ζήτησης που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Οι κλάδοι, σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα που άντεξαν και έχουν προοπτικές είναι:

1. Τρόφιμα και Ποτά. Συνολικά ο κλάδος άντεξε σχετικά καλά στην κρίση. Πολλές εταιρείες ενίσχυσαν το μερίδιό τους στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν.

Δύο όμως κλάδοι εμφάνισαν πραγματικές αντιστάσεις. Ο πρώτος είναι οι εταιρείες επεξεργασίας και συντήρησης φρούτων και λαχανικών. Συνιστούν το 6% των ελληνικών εξαγωγών και τα στοιχεία δείχνουν ότι αναμένεται ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και κυρίως στην Ινδία, αλλά και στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στην Ε.Ε. αλλά και σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη διείσδυση το τελευταίο διάστημα.

2. Χημικές ουσίες και προϊόντα. Ο κλάδος αναπτύσσεται σταθερά την τελευταία 10ετία. Αυξανόμενη είναι η ζήτηση σε Κίνα και Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία αλλά και βαλκανικές χώρες όπως τα Σκόπια, η Σερβία και η Αλβανία.

Η ζήτηση εντοπίζεται και πάλι σε συγκεκριμένους κλάδους. Η παραγωγή παρασιτοκτόνων και άλλων αγροχημικών είχε μεγάλη άνθηση από το 2008 και μετά, κυρίως προς τις ΗΠΑ. Ο κλάδος των φαρμακευτικών και χημικών προϊόντων για ιατρικούς σκοπούς και φαρμάκων από βότανα έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια σημαντική θέση στην ΕΕ, ενώ αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση και από τη Νότιο Αφρική, τη Βραζιλία, την Τουρκία αλλά και την Ελβετία. Τη ζήτηση αυξάνουν και οι εμφύλιες συρράξεις (Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία).



3. Μεγάλη άνθηση παρατηρείται στις εξαγωγές δομικών υλικών. Και πάλι δύο είναι οι κλάδοι που… ανεβαίνουν: η κατασκευή τούβλων και πλακιδίων. Η ζήτηση από την ΕΕ φθίνει αλλά υπάρχει κατακόρυφη βελτίωση σε άλλα κράτη με κορυφαία περίπτωση τη Ρωσία. Στον κλάδο τσιμέντου, ασβέστη και γύψου η αγορά είναι επίσης καλή. Ωστόσο η κρίση σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία δημιουργεί ανασφάλεια, αν και υπάρχει ανοδική τάση στις εξαγωγές προς την Αλγερία. Άνοδο εξαγωγών προς την Ε.Ε. καταγράφουν τα προϊόντα από σκυρόδερμα, γύψο και τσιμέντο, αλλά καλύτερη είναι η πορεία τους προς την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Οι ίδιες αγορές είναι ανοικτές και για τον κλάδο κοπής και κατεργασίας Λίθων.

4. Αύξηση εμπορικών μεριδίων και απασχόλησης κατέγραψε η κατασκευή ιατροχειρουργικού εξοπλισμού και ορθοπεδικών οργάνων. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ μεγάλες προοπτικές έχει και η αγορά της Ινδίας.

Η Κατασκευή Εξοπλισμού Ελέγχου των Βιομηχανικών Μεθόδων Παραγωγής (333, κατά ΣΤΑΚΟΔ-08 τμήμα του 332) έχει σχετικά ήπιες απώλειες στη Βιομηχανική Παραγωγή λόγω κρίσης, ενώ σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μέση ετήσια άνοδο στα επίπεδα απασχόλησης μετά το 2008. Καλή είναι η πορεία των οπτικών οργάνων και του φωτογραφικού εξοπλισμού.

Πολύ καλή είναι και η πορεία του κλάδου κατασκευής ρολογιών, τόσο στην ΕΕ, όσο και σα άλλα κράτη με επικρατέστερο το Χόνγκ Κόνγκ.

5. Πολύ καλή είναι η πορεία της κατασκευής αθλητικών ειδών, με διψήφια αύξηση των εξαγωγών αλλά και των παιχνιδιών. Ειδικά ο τελευταίος κλάδος ενίσχυσε αρκετά το μερίδιο συμμετοχής του στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εξαγωγές αλλά και πέτυχε διείσδυση στην Τουρκία αλλά και στη Νορβηγία και το Ισραήλ.



ΙΟΒΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger