29/5/12

Διέξοδο στη Βουλγαρία αναζητούν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις

Αυξάνεται συνεχώς η μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, καθώς η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, οδηγεί σε ανασφάλεια τους επιχειρηματίες.

Η βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους από την Ελλάδα στη νοτιοδυτική Βουλγαρία. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν σημαντικούς εργοδότες στις διασυνοριακές περιοχές στα περίχωρα των πόλεων Πέτριτς, Σαντάνσκι, Μπάνσκο και Μπλαγκόεβγκραντ.

Σύμφωνα με έρευνα της βουλγαρικής ραδιοφωνίας, εκτός από την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα, ο λόγος για την μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα τους είναι και οι βασικοί οικονομικοί παράγοντες, όπως η φορολογική πολιτική της, οι χαμηλότεροι μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές, και οι τιμές των ακινήτων, που έπεσαν τα τελευταία 2-3 χρόνια. Και βέβαια, η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε., κάτι το οποίο διευκολύνει τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν την δραστηριότητα τους εκεί.

Ο κ. Ηλία Λέβκοφ από το παράρτημα του Βουλγαρικού Οικονομικού Επιμελητηρίου του Μπλαγκόεβγκραντ, επισημαίνει: «Στην Βουλγαρία υπάρχει σταθερότητα και χαμηλοί φόροι. Εύκολα αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική πίεση. Φυσικό είναι οι ελληνικές εταιρίες να αναζητήσουν καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα για την ανάπτυξη τους. Δυστυχώς, προσελκύουν και οι χαμηλότεροι μισθοί. Για μένα αυτό δεν αποτελεί πλεονέκτημα για την Βουλγαρία, αλλά πρόκειται για εξαγωγή εθνικού εισοδήματος».

Εδώ και χρόνια ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες στον τομέα της υφαντουργίας, επενδύουν στη νοτιοδυτική Βουλγαρία. Το ενδιαφέρον αυτό συνεχίζεται και κατ' αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι παρατηρήσεις της κ. Ιλίνκα Μίτεβα, επικεφαλής ενός βουλγαρικού γραφείου ακινήτων στο Μπλαγκόεβγκραντ.

«Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον προς τα βιομηχανικά ακίνητα, τη βαριά βιομηχανία που αφορά το εμπόριο μετάλλων, την παραγωγή του χάλυβα και σιδήρου, και προϊόντων από πλαστικές ύλες. Οι τιμές των ακινήτων είναι χαμηλότερες από όσο στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την κρίση».
Αυτό ισχύει και για κατοικίες διακοπών στο γνωστό χιονοδρομικό κέντρο Μπάνσκο, σε απόσταση 50 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα. Κάθε χρόνο στο Μπάνσκο πηγαίνουν όλο και πιο πολλοί 'Έλληνες τουρίστες. Και όχι μόνο για τουρισμό. Η κ. Μίτεβα λέγει, ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των τουριστών που αποφασίζουν να αγοράσουν ακίνητα στα ορεινά θέρετρα και με τον τρόπο αυτό επενδύουν στην χώρα τους. «Οι περισσότεροι είναι γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι. Ακίνητα αγοράζουν άνθρωποι από την μεσαία τάξη στην Ελλάδα, όλοι που είχαν καλά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια», λέγει. «Πρόκειται για μια μορφή αποταμίευσης ή επενδύσεων των Ελλήνων πολιτών, αναμένοντας την αύξηση των τιμών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger