28/5/12

Καθυστερεί από την ΕΤΕπ η ίδρυση του Ταμείου Εγγυήσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Η έγκριση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Πλ. Σακελλάρη. 

Η ενεργοποίηση του Ταμείου, η συμφωνία για τη σύσταση του οποίου έχει υπογραφεί εδώ και δύο μήνες, προωθείται μετ’ εμποδίων, μετά τη νέα υποβάθμιση της χώρας μας από τον Fitch. Η βαθμολογία της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, αλλά και ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, που πιθανολογείται με βάση τις εκτιμήσεις, συνιστά έναν ακόμη πονοκέφαλο για την ΕΤΕπ. Η ΕΤΕπ έχει δεσμευθεί για μόχλευση των πόρων του Ταμείου με αναλογία ένα προς δύο και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου. Η ελληνική πλευρά προσδοκά στην απεμπλοκή της χρηματοδότησης, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σύσταση του Ταμείου, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις για τη δημιουργία του Μέσου Επιμερισμού για τα έργα υποδομής.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ τοποθετείται δώδεκα μέρες πριν από τις εκλογές και η απεμπλοκή του θέματος θα άρει τις επιφυλάξεις ότι η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την απελευθέρωση των χρημάτων που έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα. 

Με βάση τη συμφωνία, το Ταμείο Εγγυήσεων θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι μετά αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ, με σχέση ένα προς δύο, θα παρέχουν ρευστότητα στην ελληνική αγορά ύψους 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον ώς το 2013. Τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν έως τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να χορηγηθούν άλλα 400, προκειμένου έως το τέλος του 2015 να χορηγηθούν τα υπόλοιπα 400.

Το Ταμείο Εγγυήσεων αποτελεί το πρώτο από τα εργαλεία νέας χρηματοδοτικής στήριξης που έχει εγκρίνει η Ευρ. Επιτροπή για τη βοήθεια προς τη χώρα μας, ενώ σε δεύτερη φάση προωθείται η σύσταση του Μέσου Επιμερισμού, που θα αναλάβει σε συνεργασία επίσης με την ΕΤΕπ, την απεμπλοκή της χρηματοδότησης των έργων υποδομής. 

Τα δύο Ταμεία, που ενεργοποιούνται για όσες χώρες εφαρμόζουν Προγράμματα Οικονομικής Σταθερότητας, θα αποτελέσουν προάγγελο των Ομολόγων Εργων, που θα στηρίξουν τη διασύνδεση στην Ευρώπη, χρηματοδοτώντας έργα αυτοκινητόδρομων, ηλεκτρικών δικτύων και ψηφιακής τεχνολογίας κατά το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την περίοδο 2014 έως και το 2020. 

Η πρωτοβουλία προσφέρει τη δυνατότητα παροχής ευρωπαϊκών εγγυήσεων για έργα υποδομής, προκειμένου να αμβλυνθεί η απροθυμία στην ανάληψη ευθυνών που διαπιστώνεται σήμερα για την υλοποίηση σημαντικών ευρωπαϊκών έργων. Τα ομόλογα αποτελούν μέσα επιμερισμού του κινδύνου, στα οποία θα μπορούν να στρέφονται οι υπεύθυνοι μεμονωμένων έργων υποδομών, προκειμένου να προσελκύσουν χρηματοδότηση έργων από τον ιδιωτικό τομέα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger