24/5/12

Νέα κατρακύλα..για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2012

Περαιτέρω πτώση κατά 16,2% παρουσίασε η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 460,6 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών λόγω της διψήφιας ανόδου στις πωλήσεις των smartphones παρουσίασε αντίσταση στην πτώση και έκλεισε το τρίμηνο με κέρδη 5,8% και πωλήσεις 133,4 εκατ. ευρώ. 

Αντιθέτως, τα φωτογραφικά είδη είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό 33,6%. Αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα της GfK, στην οποία αναλύεται το σύνολο της αγοράς.

Αναλυτικότερα, ο τομέας των μικρών οικιακών συσκευών παρουσίασε πωλήσεις 39,4 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 19,5%.

Οι μεγάλες οικιακές συσκευές υποχώρησαν κατά 22,7%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη στασιμότητα του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος πιέζει τις πωλήσεις κουζινών, ψυγείων και πλυντηρίων πιάτων. Η κατηγορία με τη χειρότερη επίδοση (-30%) ήταν τα στεγνωτήρια.

Ο τομέας των προϊόντων τεχνολογίας έφθασε σε αξία τα 84,8 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 14,8%, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ο τομέας αυτός σημείωσε συγκριτικά καλύτερη απόδοση λόγω της τριψήφιας αύξησης στα webΒooks. Από την άλλη πλευρά, η μείωση προκλήθηκε εξαιτίας της συνεχόμενης μείωσης των desktop υπολογιστών και της σημαντικής αύξησης των ιδιωτικών ετικετών στους φορητούς υπολογιστές, που επηρέασαν τη μέση τιμή της κατηγορίας αυτής.

Σε προηγμένη τεχνολογία
Ο τομέας των μαύρων συσκευών έφθασε σε αξία τα 86,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 30,5%.

Η προτίμηση των καταναλωτών στράφηκε σε μοντέλα με προηγμένη τεχνολογία, όπως 3D (σε τηλεοράσεις και Blue Ray συσκευές), LED TV, Smart TV and Blue Ray. Επιπλέον, οι συσκευές αποθήκευσης παρουσίασαν οριακά θετική πορεία, μεταξύ των κατηγοριών του τομέα, εξαιτίας της αύξησης του «κατεβάσματος» ταινιών και μουσικής από το Διαδίκτυο, που απαιτούν μεγάλη χωρητικότητα μνήμης. Η μείωση οφείλεται κυρίως στις μεγάλες προσφορές των λιανεμπόρων προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί.

Ο τομέας των ειδών εξοπλισμού γραφείου παρουσίασε πωλήσεις 5,9 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 5%, με τα πολυμηχανήματα σχεδόν σταθερά, ενώ οι εκτυπωτές παρουσίασαν μείωση μεγαλύτερη και από τη μέση μείωση του τομέα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger