24/5/12

Μελέτη του ΣΕΒ για την ανασυγκρότηση 9 κλάδων της ελληνικής οικονομίας

"Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι στο κέντρο της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής παρουσιάζοντας ειδική μελέτη για την ανασυγκρότηση εννέα κλάδων της οικονομίας, την επόμενη ημέρα, μετά τη σταθεροποίησή της.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζής, δεν υπάρχουν δυο-τρεις μαγικές κινήσεις για να πάρει μπροστά η οικονομία. Δυστυχώς είναι δεκάδες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα σε οριζόντιο και κλαδικό επίπεδο και ο ΣΕΒ ανέλαβε μέσω της μελέτης που εκπόνησε να καλύψει το κενό στρατηγικού σχεδιασμού που διαπιστώνεται σε επίπεδο πολιτείας. 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το ΙΟΒΕ και περιλαμβάνει προτάσεις για την ανασυγκρότηση εννέα κλάδων της οικονομίας (τρόφιμα, παραγωγή ενέργειας, διαχείριση- εξοικονόμηση ενέργειας, περιβαλλοντική βιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία-ένδυση, κατασκευές, πληροφορική, υγεία και συσκευασία) που θεωρείται ότι μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Για καθέναν από τους κλάδους αυτούς περιγράφονται στη μελέτη οι δυνατότητες αλλά και τα εμπόδια που πρέπει να αρθούν.

Ο κ. Κυριαζής σημείωσε ακόμη ότι η εντατικοποίηση της συνεργασίας των επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια, η προώθηση της εξωστρέφειας και η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι επιχειρηματικές δικτυώσεις και συνεργασίες αποτελούν βασικούς μοχλούς και την ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγικής βάσης. Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία του ΣΕΒ που εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Έρευνα στις Επιχειρήσεις για την Πρόβλεψη των Μεταβολών στα Περιφερειακά Παραγωγικά Συστήματα και τις Τοπικές Αγορές Εργασίας». Το έργο υλοποιούν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ-ΕΒΕΟ).

Ο καθηγητής του ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Γιάννης Καλογήρου παρουσίασε τα βασικά αποτελέσματα των εργασιών, τονίζοντας ότι το κεντρικό ερώτημα σήμερα είναι πώς εν μέσω της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής και της απαιτούμενης μακροοικονομικής διαχείρισής της θα τεθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας. «Στόχος», είπε, «δεν μπορεί να είναι η αναπαραγωγή του υφιστάμενου υποδείγματος ανάπτυξης, αλλά η ανάπτυξη με ποιοτικό περιεχόμενο και εξωστρεφή χαρακτήρα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger