24/5/12

Ελπίδες για ενεργοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης επιχειρήσεων και έργων μετά τις εκλογές!

Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο για 50 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων που μένουν στο ράφι. Παραδέχθηκε επίσης, ότι οι προωθούμενες από την ΕΕ μεταρρυθμίσεις δεν θα έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Ζήτησε από την ΕΕ παρεμβάσεις (οι οποίες επίσης δεν μπορούν να γίνουν σε μία ημέρα), αλλά αποτελούν πάγιο αίτημα και των προηγούμενων κυβερνήσεων (δεν περιλαμβάνονται πολλές από αυτές καν στην έκθεση Μπαρόζο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα που πρόσφατα ανακοινώθηκε δίδοντας κυρίως έμφαση στο Μνημόνιο).

Ο αρχικός στόχος ήταν να αρχίσει να ρέει το χρήμα από τον Μάιο. Τώρα, για μία ακόμη φορά, οι προσδοκίες μεταφέρονται για μετά τις εκλογές:

* Ευελιξία στις επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους και ανέργους. Οι επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ, αγκυλωμένες στους κοινοτικούς κανόνες, δεν μπορούν να μειώσουν ίδια κεφάλαια, να δώσουν ευέλικτες εγγυήσεις δανεισμού στους ιδιώτες να συνδυάσουν δράσεις στήριξης ανέργων και επιχειρηματιών, μένοντας καθηλωμένες στο νομικό σκηνικό του 2007 (όταν φτιάχτηκαν) και κρατώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στο ράφι.

* Ζητήθηκε η ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από την ΕΤΕπ στην ανάκαμψη με τη δημιουργία εργαλείου επιμερισμού κινδύνου για την απεμπλοκή των μεγάλων έργων (οι πέντε παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων που απαιτούν 3,2 δισ. ευρώ και οι εργασίες κατασκευής έχουν διακοπεί). Και εδώ η συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ καθυστερεί και η παρούσα πρόβλεψη είναι επανεκκίνηση των 4 μεγάλων έργων και αρκετών μικρότερων από το Φθινόπωρο...

* Γρήγορη εκκίνηση των ομολόγων έργων στην Ελλάδα, με προσπάθεια εκκίνησης πιλοτικού προγράμματος για έργα που εκκρεμούν.

* Αξιοποίηση του ταμείου εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων για να διανείμει 660 εκατ. ευρώ δανείων της ΕΤΕπ με εγγύηση ισόποσα κονδύλια του ΕΣΠΑ (και για κεφάλαια κίνησης επιχειρηματιών). Εκκρεμεί η τοποθέτηση ΔΣ η οποία αναμένεται εντός των ημερών. Στόχος είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει τώρα, αλλά το ζητούμενο είναι η ανταπόκριση των τραπεζών. Εκκρεμεί και η συμφωνία που είχε προαναγγελθεί για 140 εκατ. ευρώ δάνειο της ΕΤΕπ προς την Alpha Bank με στόχο δάνεια προς μικρομεσαίους.

* Στο ράφι μένουν όμως και λεφτά που... υπάρχουν. Ο λόγος για δάνεια μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ που... περιμένουν. Μεταξύ αυτών δάνεια αξίας 300 εκατ. ευρώ συνάφθηκαν το 2011 αλλά δεν έχουν διατεθεί. Το ίδιο ισχύει και για τρία προϊόντα που διατίθενται μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie (δάνεια για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες 180 εκατ. ευρώ, τη δράση Microfinance ύψους 60,66 εκατ. ευρώ και τα δάνεια επιμερισμού ρίσκου αξίας 120 εκατ. ευρώ). Επίσης, από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας... περιμένουν 3 προγράμματα 510 εκατ. ευρώ (Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια και Θεματικός Τουρισμός).

* Και ο επενδυτικός νόμος που αναμένεται να διαθέσει 2,7 δισ. ευρώ υπό τη μορφή φοροαπαλλαγών και 1 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιχορήγησης ή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) έχει πάρει αναβολή στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων (έως 1η Ιουνίου). Το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων που τον τροφοδοτεί υποχρηματοδοτείται και είναι πρώτο στη λίστα περικοπών λόγω ελλείμματος, ενώ πλειάδα επιδοτήσεων δεν έχουν αξιολογηθεί.

* Εκκρεμεί και η προκήρυξη (είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο) των επιδοτήσεων υφιστάμενων και νέων μικρομεσαίων από το ΕΣΠΑ αξίας 430 εκατ. ευρώ. Δεν έχουν ανακοινωθεί οι οδηγοί υλοποίησης και εκτιμάται ότι είναι ένα από τα προγράμματα τα οποία θα μπορούσαν τώρα να τρέξουν (ωστόσο οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν μετά από μήνες).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger