12/4/12

14,5 δις ευρώ του ΕΣΠΑ στην αγορά μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και εγγυήσεων δανείων!

Η καθυστέρηση του «χθες» επιχειρείται να γίνει η ευκαιρία του «αύριο» για την Ελλάδα, αλλά και ένα προεκλογικό όπλο αναστροφής του αρνητικού για την κυβέρνηση επιχειρηματικού κλίματος.

Τα 14,5 επί συνόλου 22,5 δισ. ευρώ αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ επιχειρείται να βγουν όσο το δυνατό νωρίτερα στην αγορά για να στηρίξουν την οικονομία.

Στο επίκεντρο είναι οι επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις που σχεδιάζεται να φτάσουν στην αγορά φέτος: πάνω από 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις του επενδυτικού νόμου και ακόμη 2,7 δισ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές από το ίδιο όχημα, 500 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων μέσω των περιφερειών και δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ με εγγύηση από το ΕΣΠΑ.


Στόχος είναι να αρχίσει να… ρέει το χρήμα τον Μάιο. Εμπόδιο στις πιο πολλές περιπτώσεις πλέον πέρα από τις εγγενείς καθυστερήσεις είναι και η ανακεφαλαιοποίηση: προκαλεί την απροθυμία ή αδυναμία των τραπεζών να συμβάλλουν στην μόχλευση.

Οι προαναγγελίες ξεκινούν άμεσα, στις 18 Απριλίου και μάλιστα από τις Βρυξέλλες, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αναμένεται να αναφερθεί σε συνέντευξη τύπου στα νέα εργαλεία για δάνεια σε μεγάλα έργα υποδομής και δράσεις στήριξης των ανέργων, ενεργειακών σχεδίων και ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία θα προστεθούν στις δράσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης ή προκήρυξης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger