19/3/12

COSME: το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας από την Ε.Ε.

Στην ενίσχυση 39.000 επιχειρήσεων ετησίως, στη δημιουργία ή η διάσωση 29.500 θέσεων εργασίας και στην προώθηση 900 νέων επιχειρηματικών προϊόντων, υπηρεσιών ή διαδικασιών αποσκοπεί το πρόγραμμα COSME προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ που αφορά στην περίοδο 2014-2020.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί τη συνέχεια του Προγράμματος Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP), απευθύνεται σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για χρηματοδότηση της εταιρείας τους, σε πολίτες που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση, αλλά και σε κρατικές αρχές που διαμορφώνουν ή εφαρμόζουν σχετικές πολιτικές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani, αρμόδιο για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε πόρους χρηματοδότησης, στις αγορές και στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα COSME αποσκοπεί στη(ν):


- Βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση υπό μορφή μετοχικών κεφαλαίων και δανείων: Πρώτον, θα παρέχεται κεφαλαιακή διευκόλυνση στις επιχειρήσεις για επενδύσεις κατά τη φάση ανάπτυξής τους. Η επιστρεπτέα χρηματοδότηση θα γίνεται με εμπορικούς όρους, κυρίως σε μορφή επιχειρηματικών κεφαλαίων, μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Δεύτερον, θα παρέχεται δανειακή διευκόλυνση στις ΜΜΕ για ρυθμίσεις επιμερισμού άμεσων ή άλλων κινδύνων με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την κάλυψη δανείων.

- Βελτίωση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές: Tο δίκτυο Enterprise Europe Network θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις σε θέματα αναπτυξιακού προσανατολισμού εντός και εκτός Ευρώπης. Προβλέπεται επίσης υποστήριξη για διεθνή βιομηχανική συνεργασία, με στόχο την εναρμόνιση του κανονιστικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της ΕΕ και των κυριότερων εμπορικών της εταίρων.

- Προώθηση της επιχειρηματικότητας: Oι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και επιχειρηματικής νοοτροπίας, ιδίως στους νέους επιχειρηματίες, τα άτομα νεαρής ηλικίας και τις γυναίκες.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει 39.000 εταιρείες κάθε χρόνο, συμβάλλοντας στη δημιουργία ή τη διάσωση 29.500 θέσεων εργασίας και στην προώθηση 900 νέων επιχειρηματικών προϊόντων, υπηρεσιών ή διαδικασιών. Η πρόσβαση σε δάνεια θα είναι ευκολότερη για τους επιχειρηματίες, ιδίως για όσους είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν διασυνοριακές δραστηριότητες, με πρόβλεψη για πρόσθετα δάνεια και επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος προβλέπεται στα 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,4 δισ. θα διατεθούν στα χρηματοοικονομικά μέσα. Το υπόλοιπο ποσό θα δαπανηθεί για τη χρηματοδότηση του δικτύου Enterprise Europe Network, της διεθνούς βιομηχανικής συνεργασίας και της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger