15/3/12

Σήμερα η έγκριση από την ΕΤΕπ του προγράμματος εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα!

Aισοδοξία για το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά το PSI και τη συμφωνία με την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία του πρώτου από τα νέα Ταμεία, του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για το οποίο η τελική απόφαση λαμβάνεται σήμερα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου μετά τις συναντήσεις που είχε με τον επίτροπο Ολι Ρεν και τον επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν.

«Υπάρχουν σαφή σημεία σταθεροποίησης και αλλαγής κλίματος και είναι πολυ σημαντικό να διατηρηθεί το μομέντουμ για να γίνουν οι επόμενες αναπτυξιακές κινήσεις», δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για τη ρευστότητα στην αγορά και για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε χθες με τη συνεργασία της ΕΤΕπ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης και τέθηκαν οι τελικοί στόχοι και όροι, προκειμένου σήμερα να υπάρξει η τελική πρόταση της ΕΤΕπ», δήλωσε η υπουργός.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα η ΕΤΕπ θα εγκρίνει το Ταμείο για την Εγγυοδοσία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο θα δημιουργηθεί με εγγυήσεις που θα παράσχει η Ελλάδα με βάση κεφάλαια του ΕΣΠΑ, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και με συμμετοχή της ΕΤΕπ γύρω στο 1 δισ. ευρώ, καθώς επιδιώκεται μόχλευση της τάξης του 1 προς 2. Το ταμείο θα παρέχει εγγυήσεις και ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτήσουν με ευνοϊκούς όρους μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κυρίως για κεφάλαια κίνησης, χωρίς να αποκλείεται και η χρηματοδότηση για επενδύσεις.

Η λειτουργία του νέου ταμείου, για το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και την ΕΤΕπ από το περασμένο Καλοκαίρι, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, ενώ πολλές, ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων και των δαπανών παραγωγής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger