15/3/12

Εξαγωγές και στρατηγικοί επενδυτές για τις ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα 3-5 χρόνια!

Με... τετρακίνητο όχημα SUV παρομοίασε σήμερα την ελληνική οικονομία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι ένα οικονομικό «τρένο», όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, αλλά η προσαρμοστικότητά της σε όλες τις καταστάσεις τη βοηθάει να αλλάζει εύκολα κατεύθυνση στις ριζικές αλλαγές.

«Αυτό είναι το μεγάλο ενεργητικό για την ελληνική οικονομία, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Το μικρό 'θαύμα' του 2011 στις εξαγωγές προερχόταν καθαρά από την προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα και το ταλέντο των Ελλήνων επιχειρηματιών, που χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα. Θα παρομοίαζα την ελληνική οικονομία με ένα SUV, με τα θετικά και τα αρνητικά του, το οποίο όμως πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να αποκτήσει ένα. ..GPS», είπε χαριτολογώντας ο κ. Λακασάς.

Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία, υπό προϋποθέσεις, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως δεν πιστεύει ότι η σημερινή κατάσταση «θα πάει μέχρι το 2020» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι απ΄ το φθινόπωρο 2012 θα φανούν ενδεχομένως τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης.

Πρόσθεσε ότι, αν συνεχιστούν οι σημερινές εξαγωγικές επιδόσεις, είναι εφικτός ο στόχος για συμμετοχή των εξαγωγών αγαθών στο ΑΕΠ κατά 16% μέχρι το 2015 (κατά 35% αν συνυπολογιστούν και οι εξαγωγές υπηρεσιών).

Εξαγωγές και στρατηγικούς επενδυτές θα χρειαστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα 3-5 χρόνια

Για να επαληθευτούν οι θετικές προβλέψεις, χρειάζονται και σημαντικές αλλαγές, όπως η προώθηση εθνικής στρατηγικής εξαγωγών -που ο ΣΕΒΕ ζητά από το 1985- η αναστροφή της εξαιρετικά υψηλής αρνητικής αναγνωρισιμότητας του ελληνικού brand στο εξωτερικό, η πάταξη της γραφειοκρατίας (που στοιχίζει ετησίως το 6,8% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 2,8% στην ΕΕ) και ο ισχυρότερος εξαγωγικός προσανατολισμός των επιχειρήσεων.


«Στην επόμενη πενταετία, θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταρτίσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια, με στόχο τουλάχιστον το 1/3 του τζίρου τους να προέρχεται από εξαγωγές. Αλλιώς δεν υπάρχει μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λακασάς, σε συνέντευξη Τύπου για το συνέδριο Export Summit, που ο ΣΕΒΕ διοργανώνει τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Capital Markets Experts S.Α», Βασίλης Μάργαρης, συντονιστής ενός εκ των workshop του συνεδρίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, ώς έχουν τα πράγματα στην οικονομία, την επόμενη τριετία, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν στρατηγικό επενδυτή.

Στα «σκαριά» νέο fund

Στο μεταξύ, στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα Exchange Traded Fund-ETF (Διαπραγματευόμενου Κεφαλαίου) για μη εισηγμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις, το οποίο θα παρουσιαστεί στο EXPORT SUMMIT, αναμένεται να προχωρήσει μέχρι τέλους του 2012 η Capital Markets Experts, στο πλαίσιο project που επεξεργάζεται, σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Παναγιώτη Αλεξάκη και funds.

Στο fund αυτό, που -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ.Μάργαρη- θα μπορούσε να μπει στη γραμμή εκκίνησης με κεφάλαιο 3 εκατ. ευρώ, οι μη εισηγμένες εταιρείες θα εισφέρουν μέρος των μετοχών τους και τα συνεργαζόμενα «funds» θα συνδράμουν με κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτούνται οι εξαγωγικές προσπάθειες των εταιρειών -και γιατί όχι- να υποβοηθείται η εισαγωγή τους σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger