22/3/12

Υπεγράφη η μεγάλη συμφωνία του 1 δις ευρώ... για τις εγγυήσεις δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Υπεγράφη την Τετάρτη η συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων που θα παρέχει στήριξη σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τη συμφωνία χρηματοδότησης υπέγραψαν η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ο αντιπρόεδρος Πλούταρχος Σακελλάρης, παρουσία του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος ήρθε γι΄αυτό το σκοπό σήμερα στην Αθήνα.

Το Ταμείο Εγγυήσεων είναι κοινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, της Κομισιόν και της ΕΤΕπ.

Το Ταμείο ιδρύθηκε με κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί.

Θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια της ΕΤΕπ προς ΜμΕ μέχρι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα χορηγούνται μέσω των συνεργαζόμενων με την ΕΤΕπ ελληνικών τραπεζών.


«Πρόκειται για ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα στηρίξει τη δραστηριότητα των ΜμΕ στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση των ΜΜΕ είναι καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλ. Σακελλάρης.

'Οπως ανέφερε, «αυτό το καινοτόμο εργαλείο, μέσω του πολλαπλασιαστικού του αποτελέσματος, θα συμβάλει στην αποδοτικότερη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ που έχουν διατεθεί για την Ελλάδα».

» Βασιζόμαστε στην αγαστή συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΤΕπ θα μεριμνήσει ώστε τα ποικίλα χρηματοδοτικά προϊόντα και η τεχνογνωσία της να είναι έτοιμα προς χρήση προς όφελος της Ελλάδας κατά τα προσεχή έτη» υπογράμμισε.

Όπως έχει επισημάνει η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 400 εκ. ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1,44 δισ. ευρώ.

Τόσο η κ. Διαμαντοπούλου, όσο και ο κ. Χαν, κατά την παρουσίαση της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισαν την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνοντας προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Είναι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο πρόγραμμα που απαντά σε ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και από άλλες χώρες-μέλη».


in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger