22/3/12

To Βusiness Intelligence στην κορυφή των αναγκών των επιχειρήσεων σε τεχνολογία!

Οι τεχνολογίες ανάλυσης και διαχείρισης επιχειρηματικών πληροφοριών θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων κατά το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που διενήργησε η Gartner Inc's (Copyright & Author's Material rights © 2011-2015, Strategy International).

Στην έρευνα μελετήθηκαν απαντήσεις για τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων αναφορικά με τις λύσεις και τα προϊόντα τεχνολογίας. Απάντησαν περισσότερα από 2.335 διευθυντικά στελέχη που εργάζονται στον τομέα Πληροφορικής (Chief information officers-CIOs) σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στελέχη που ρωτήθηκαν ελέγχουν τις δαπάνες του κλάδου ΙΤ σε 45 χώρες, συνολικής αξίας $321 δις. Όπως επισημαίνει ο κύριος Χ. Βενέτης, Senior Scholar, Program on Information Security Strategy, ο όρος Business Intelligence (BI), πλέον, χρησιμοποιείται ευρέως, ειδικά στον κόσμο των επιχειρήσεων για να περιγράψει τις εφαρμογές ανάλυσης δεδομένων. Έχει, πλέον, αναγνωριστεί από CIOs και τους ηγέτες των επιχειρήσεων ως σπουδαίο εργαλείο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις επιζητούν πληροφορίες που να είναι επίκαιρες και χρήσιμες, ιδιαίτερα αν μπορεί να οδηγήσουν ευθέως σε ανάπτυξη και κερδοφορία.

Πρόκειται για μια διαδικασία που περιλαμβάνει δύο κύριες δραστηριότητες: τη λήψη και την εξαγωγή δεδομένων. Η διαδικασία λήψης δεδομένων περιλαμβάνει τη μετακίνηση δεδομένων από ένα σύνολο πηγών σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων (data warehousing). Η διαδικασία εξαγωγής - άντλησης δεδομένων, αποτελείται από τους χρήστες στις επιχειρήσεις και εξειδικευμένες εφαρμογές πρόσβασης και άντλησης δεδομένων από την αποθήκη δεδομένων, για να εκτελεστούν υπηρεσίες δημιουργίας ολοκληρωμένων επιχειρηματικών αναφορών, υπηρεσίες online αναλυτικής επεξεργασίας (OLAP), αναζήτησης, και προγνωστική ανάλυσης.



Ανάπτυξη, προσέλκυση νέων πελατών, μείωση κόστους

Σύμφωνα με τη Forrester Research, η αγορά τεχνολογιών Business Intelligence επηρεάζεται πολύ λιγότερο από την τρέχουσα οικονομική κρίση σε σχέση με τις περισσότερες άλλες αγορές προϊόντων λογισμικού και θα συνεχίσει να αυξάνεται φτάνοντας τα $14 δις. μέχρι το 2014, από περίπου $9,5 εκατ. το τρέχον έτος. Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι προϋπολογισμοί για δαπάνες IT σε παγκόσμιο επίπεδο θα παραμείνουν ουσιαστικά στο ίδιo επίπεδο, αλλά με μεγάλες μεταβολές σε περιφερειακό επίπεδο. Στη Βόρεια Αμερική, οι προϋπολογισμοί για δαπάνες θα μειωθούν κατά 0,6% σε σύγκριση με το 2011, δεδομένου ακόμη ότι αυξάνονται κατά 12,7% στη Λατινική Αμερική. Στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού θα υπάρξει μια αύξηση 3,4%, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται να είναι κάτω από το 0,7%. Στην ίδια έρευνα μελετήθηκαν, επίσης, και οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων. Από το προηγούμενο έτος, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά στις τρεις προτεραιότητες, δηλαδή: την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των επιχειρήσεων, ακολουθούμενη από την προσέλκυση και διατήρηση νέων πελατών και στη συνέχεια, στην τρίτη θέση, από τη μείωση του κόστους. Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τους CIOs για μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά τα ανώτερα στελέχη αναμένουν οφέλη από την αξιοποίηση, κυρίως, των ΙΤ τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων.

Στην Ελλάδα οι παρούσες οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν δραματικά την ανάγκη για πλήρη εκμετάλλευση των τεχνολογιών, ώστε και μείωση του επιχειρηματικού κόστους λειτουργίας να επιτευχθεί, αλλά και αύξηση της παραγωγικότητας και καινοτομίας και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, μπορεί να επιτευχθεί και η αξιοποίηση του υφιστάμενου επιστημονικού και εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού, που χαίρουν αναγνώρισης από Διεθνή Ινστιτούτα και Οργανισμούς και που, δυστυχώς, βλέπουμε να απορροφούνται από ευρωπαϊκές και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger