21/2/12

Ρεκόρ ελληνικών εξαγωγών προς την Αλγερία το 2011!

Ρεκόρ ύψους 316 εκ. ευρώ καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές στην Αλγερία το 2011, που η αξία τους κατά την τελευταία πενταετία βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν από πλευράς Ελλάδας, είναι οι ράβδοι από σίδηρο (η αξία τους καλύπτει σχεδόν το 55% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών), ενώ από πλευράς Αλγερίας το φυσικό αέριο (76,66% του συνόλου των εξαγωγών της).

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του τελευταίου 7μήνου, παρουσιάστηκε, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, απροθυμία ορισμένων αλγερινών τραπεζών να συνεργασθούν, μέσω των πελατών τους, με ελληνικές επιχειρήσεις. «Ως πρόφαση προέβαλαν την υφισταμένη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η πρεσβεία προέβη στις δέουσες ενέργειες, τόσο προς το αλγερινό υπουργείο Οικονομικών, όσο και προς τον πρόεδρο γενικό διευθυντή συγκεκριμένης αλγερινής Τράπεζας (Credit Populaire d'Algerie) και αναμένει επεξηγήσεις επί του θέματος» .


Αυτά υπογραμμίζονται στην έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Αλγέρι με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν στις εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας- Αλγερίας, στην οποία συμπεραίνεται όχι μόνο η θεαματική αύξηση του όγκου εισαγωγών- εξαγωγών κατά το 11μηνο του 2011 (τα πλήρη στοιχεία για το σύνολο του 2011 θα είναι διαθέσιμα τον Μάρτιο), αλλά η επίτευξη πλεονασματικού εμπορικού ισοζυγίου για τη χώρα μας, «φαινόμενο που δυστυχώς παρουσιάζεται σπάνια στις σχέσεις μας με άλλα κράτη» όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της πρεσβείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές, διαπιστώνεται η απουσία καταναλωτικών ειδών και προϊόντων που συνήθως προωθούμε σε άλλες χώρες όπως π.χ. είδη οικιακού εξοπλισμού, οικοδομικά υλικά, είδη ένδυσης- υπόδησης, καλλυντικά κλπ. ενώ μηδενική είναι και η εξαγωγή, από πλευράς μας, πάσης φύσεως υπηρεσιών σε τομείς όπως η τεχνολογία επικοινωνιών-πληροφορικής, οι κατασκευές, η δημόσια υγεία, η γεωργία, η μεταφορά τεχνογνωσίας για την μεταποίηση τροφίμων κλπ. «Δηλαδή, υφίσταται λίαν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω διεύρυνση της εμπορικής παρουσίας της Ελλάδας στην Αλγερία υπό ορισμένες προϋποθέσεις» όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της πρεσβείας.

Στην Αλγερία εξάγουμε: ράβδους από σίδηρο, χοντόσυρμα από σίδηρο, είδη με καθορισμένη μορφή από σίδηρο, καπνά ακατέργαστα, πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο που έχουν ελαθεί σε θερμή η ψυχρή κατάσταση, μηχανές και συσκευές για τη διαλογή, το κοσκίνισμα κλπ, σωλήνες από χαλκό, παρασκευάσματα διατροφής, και τσιμέντα υδραυλικά.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger