21/2/12

"Πράσινες" προτάσεις για την αγροτική επιχειρηματικότητα στην Ελασσόνα!

Στην Ελασσόνα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εκδήλωσης των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας, με συμμετοχή μελών, τοπικών φορέων και εκπροσώπων του Δήμου Ελασσόνας.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Πράσινες προτάσεις για την αγροτική επιχειρηματικότητα». Η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια Αγροτική Πολιτική, με μετρήσιμους στόχους, χρονοδιαγράμματα, αξιολόγηση και ιχνηλασιμότητα ευθυνών στην καθυστέρηση υλοποίησης των επενδύσεων, αλλά και για ένα σταθερό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Σήμερα οι ευθύνες του κράτους στην υλοποίηση του Προγράμματος των Νέων γεωργών και των Σχεδίων Βελτίωσης συνδέονται με καθυστερήσεις και πολύ γραφειοκρατία.

Προσδοκούμε η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ να μην έχει τα προβλήματα του παρελθόντος στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και να στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες των τριών τύπων γεωργίας της χώρας μας, ορεινή, πεδινή και νησιώτικη.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων με συντονιστή της συζήτησης τον Κώστα Κούτσικο που διερωτήθηκε σχετικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο της κρίσης, όταν οι αγρότες δεν έχουν καμία πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και σε εγγυήσεις.

Διευκρινίστηκε ότι το όραμα των Οικολόγων Πράσινων για την ανάπτυξη δεν εκφράζεται με την μεγέθυνση ενός τομέα, αλλά με την παράλληλη ανάπτυξη όλων των τομέων μιας οικονομίας. Στηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς τόνισε η κ. Κοντούλη, τους Συνεταιρισμούς Νέας Γενιάς, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τους βιοκαλλιεργητές που αλλάζουν τα αρνητικά στερεότυπα για την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Οι ΟΤΑ οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν με νέους όρους την απασχόληση στην ύπαιθρο ανέφερε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μπορεί οι «Οικολόγοι-Πράσινοιι» να είναι ένα μικρό κόμμα αλλά λένε ανοικτά όλα αυτά που δεν τολμούν να διατυπώσουν τα μεγάλα κόμματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ολύμπου – Κισσάβου, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη στήριξης του έργου, προκειμένου να μεταβιβάζει περιβαλλοντικές αξίες στους πολίτες του αύριο.

Το μήνυμα που έστειλε η εκδήλωση είναι ότι πρέπει να δυναμώσει η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως η φωνή της πολιτικής οικολογίας δίπλα στον μικρό παραγωγό χωρίς αγροτικό λαϊκισμό.

Η κ. Ιωάννα Κοντούλη επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, επισκέφθηκε την βιολογική αγορά της Λάρισας όπου συναντήθηκε με το πρόεδρο των Βιοκαλλιεργητών Φώτη Τσαγκάλη και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα προβλήματα των βιολογικών προϊόντων.

Στο Δημαρχείο του Αμπελώνα συναντήθηκε με την επιτροπή για φθηνό νερό όπου άκουσε τα αιτήματα των κατοίκων για το νερό, και συζήτησε τα αιτήματα στη συνάντησή της με το δήμαρχο Τυρνάβου. Επίσης δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές αυξήσεις στο νερό αλλά παράλληλα θα πρέπει να γίνεται οικονομία στη χρήση του υδρευτικού νερού από τους χρήστες.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Τυρνάβου Νίκο Μαλάκο συζητήθηκαν τα θέματα του νερού, της ανακύκλωσης, το υδρευτικό δίκτυο με αμίαντο, το σημαντικό πρόβλημα με οικιακά λύματα στον οικισμό του Δαμασίου και θέματα παράνομο υλοτομιών στη περιοχή.

Στη συνάντηση με το πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Τσαριτσάνης Αχιλλέα Μιτσιμπόνα συζητήθηκαν θέματα για την κτηνοτροφία στη περιοχή, την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και για την παραγωγή των καπνών.

Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ελασσόνας Γιώργο Πασχόπουλο συζητήθηκαν θέματα για τα τυροκομία και την διαχείριση του τυρόγαλου, την απορρύπανση του Ελασσονίτη από τα απόβλητα, η πρόταση του δήμου για τον Όλυμπο η οποία διαπιστώθηκε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, το πρότυπο ορειβατικό κέντρο στο Κοκκινοπηλό, το θέμα για την μη εγκατάσταση των μονάδων του Λιγνίτη στη περιοχή, η ανάγκη να υλοποιηθούν έργα όπως το φράγμα του Αγιονερίου, η παράκαμψη της Ελασσόνας, και τέλος η ανάγκη που υπάρχει για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας επενδύοντας στην ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Λιβάδι Ελασσόνας η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Λιβαδίου Νίκο Καψάλη και με το Συμβούλιο του Γυναικείου Συνεταιρισμού όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης του Λιβαδίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger