17/12/11

Προς κατάργηση ο Κ.Β.Σ. με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!

Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων θα καταργηθεί με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, προκειμένου να αντικατασταθεί από «ελάχιστους βασικούς κανόνες απεικόνισης των συναλλαγών», διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τον συμψηφισμό οικονομικών απαιτήσεων Δημοσίου και ιδιωτών.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έψεξε την κυβέρνηση για το ότι «δεν έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια ούτε μία διαρθρωτική αλλαγή και αποκρατικοποίηση» - και διαμαρτυρήθηκε υποστηρίζοντας πως «όσες Εφορίες λειτουργούν αρνούνται να εφαρμόσουν τον συμψηφισμό που ψηφίσαμε πριν πέντε μήνες εδώ στη Βουλή. Αρνούνται αυτό που είναι όρος επιβίωσης, ιδίως για εξαγωγικές και μικρότερες επιχειρήσεις».

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα καταβολής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους, αλλά αρνήθηκε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν εφαρμόζουν τον συμψηφισμό, ο οποίος «προβλέπεται και εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση η ανταπαίτηση να είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη».


«Δημιουργείται πολλές φορές η εντύπωση της ανταπαίτησης, μη βεβαίας και εκκαθαρισμένης, που δεν αφορά το στενό πρόσωπο του Δημοσίου, αλλά άλλη οντότητα του Δημοσίου. Έχουμε δώσει εντολή να προωθούνται όλοι οι συμψηφισμοί στα όρια του Δημοσίου και των στόχων μας. Και αυτό θα γίνει γιατί θα έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να δίνουμε λύσεις -λύσεις πρακτικές και άμεσες. Και τώρα τα Χριστούγεννα θα ξανασυναντηθούμε για να δώσουμε λύσεις όπου μπορούμε», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Η κ. Μπακογιάννη, παρατήρησε εξάλλου πως «ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι τελείως διαλυμένος», υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλλη, πως στο Δημόσιο ισχύει ο κανόνας του «4+4+2», εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ο γ.γ. Φορολογικών Θεμάτων, Γιάννης Καπελέρης, στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) και ζήτησε να αντιμετωπιστεί η αδυναμία είσπραξης των φόρων με ανάθεση της διαδικασίας σε ιδιωτικές εταιρείες.

Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως «το 95% των εσόδων έρχεται απ' την απρόσκοπτη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ενώ οι έλεγχοι αποδίδουν μονάχα το 5% - κάτι που συνιστά ελάχιστο εισπρακτικό αποτέλεσμα». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός παραδέχθηκε πως ο μηχανισμός έχει τεράστια προβλήματα με πρώτα αυτά που προκύπτουν από την μείωση των αποδοχών των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, στα οποία ωστόσο δόθηκε το οικονομικό κίνητρο επίτευξης των στόχων «που συνιστά αμοιβή πραγματική και νόμιμη», προκηρύχθηκαν 2.500 θέσεις ελεγκτών με αξιολόγηση και συμβόλαιο αποδοτικότητας, μειώθηκαν οι Δ.Ο.Υ., συγχωνεύτηκαν τμήματα, μειώθηκαν οι προϊστάμενοι. «Η συμφωνία με την Ελβετία είναι ζήτημα ημερών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λειτουργεί απρόσωπα και αυτοματοποιημένα ενώ η αξιοποίηση των ιδιωτών είναι πλήρης», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger