17/12/11

Κλάδος εστίασης: προτάσεις για την ανάκαμψη του κλάδου

Μείωση των πωλήσεων και αύξηση των λουκέτων καταγράφει ο κλάδος της εστίασης, ειδικά από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, οπότε ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23%. Εάν μάλιστα δεν μειωθεί ο ΦΠΑ, τότε το 2012 προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό, με τους ανέργους στον κλάδο να φτάνουν περίπου τους 120.000. Απώλειες μετράει και το Δημόσιο, καθώς αφενός η μείωση της κατανάλωσης και αφετέρου η αύξηση της φοροδιαφυγής έχουν ως συνέπεια την είσπραξη λιγότερων χρημάτων από τα αναμενόμενα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρατηρείται μείωση του τζίρου κατά 40% με πρόβλεψη έως τον Μάρτιο του 2012 το ποσοστό αυτό να διαμορφωθεί σε δυσθεώρητα ποσοστά, καθώς συρρικνώνεται διαρκώς η διαθέσιμη καταναλωτική δαπάνη. Δεκάδες καταστήματα έχουν διακόψει αναγκαστικά τη λειτουργίας τους με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 15%. ΕΕως την άνοιξη του 2012 εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας στον κλάδο θα έχουν μειωθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο κατά 20%. Με δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 απασχολούνταν στον κλάδο της εστίασης, σε περισσότερα από 121.000 καταστήματα, 600.000 εργαζόμενοι, τότε αναμένεται οι νέοι άνεργοι να φτάσουν τις 120.000.

Το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις (τσιγάρα, καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και αυτοκίνητα), φαίνεται ότι αποτελεί μπούμερανγκ για το κράτος. Ο δραστικός περιορισμός της διασκέδασης εκτός σπιτιού, από τη μια, και η ένταση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, από την άλλη, από μεγάλο μέρος του κλάδου της εστίασης που δεν ανήκει στις οργανωμένες αλυσίδες δεν έχει οδηγήσει στα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς την εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις το Δημόσιο έχει χάσει συνολικά από τον κλάδο της εστίασης το 25% των εσόδων του σε σχέση με πέρυσι.


Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της εστίασης, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ, ενισχύει και τη διαμάχη μεταξύ των οργανωμένων αλυσίδων και των μεμονωμένων εστιατορίων. Τα μέλη του ΣΕΠΟΑ υποστήριξαν χθες ότι οι μεμονωμένοι εστιάτορες που αποτελούν το 75% του κλάδου της εστίασης φοροδιαφεύγουν προκειμένου να επιβιώσουν, ενώ από την άλλη οι οργανωμένες αλυσίδες, που αποτελούν το 25%, οδηγούνται στον αφανισμό.

Αίτημα του ΣΕΠΟΑ είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%, με τις αλυσίδες από την πλευρά τους να δεσμεύονται ότι σ’ αυτήν την περίπτωση θα προχωρήσουν, πρώτον, σε μείωση των τιμών τους κατά 15% και, δεύτερον, σε διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Βασικά επιχειρήματα στο «οπλοστάσιο» του ΣΕΠΟΑ είναι η εμπειρία από τις άλλες χώρες. Η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στη Γαλλία από 19% σε 5,5% οδήγησε στη δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας. Η Ιρλανδία, χώρα που βρίσκεται επίσης «στο κόκκινο», μείωσε από την 1η Ιουλίου τον ΦΠΑ από το 13% στο 9%. Πολύ χαμηλότερος, εξάλλου, είναι ο ΦΠΑ και στις βασικές ως προς τον τουρισμό ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Τουρκία (8%), η Κύπρος (8%), η Ισπανία (8%) και η Ιταλία (10%).

Το προεδρείο του ΣΕΠΟΑ έχει συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων κ. Γ. Καπελέρη και τα αιτήματα και προτάσεις αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση, όμως τον τελευταίο λόγο έχει φυσικά ο υπουργός Οικονομικών. Ο σύνδεσμος έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, όμως αυτή ακόμη δεν έχει προγραμματισθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger