17/12/11

6 δράσεις από την ευρωπαϊκή task force για την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις!

Επενδυτική ανάσα 11,5 δισ. ευρώ και δημιουργία 90.000-180.000 νέων θέσεων εργασίας θα μπορούσε να φέρει η υλοποίηση των 181 έργων προτεραιότητας των Περιφερειών και των Υπουργείων (Περιφερειακών και Τομεακών Προγραμμάτων) που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ, το Ταμείο Συνοχής και το ΕΚΤ.

Για να τρέξει, όμως, αυτό το φιλόδοξο, αλλά άκρως σημαντικό πρόγραμμα πρέπει να μπουν προτεραιότητες και πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους έκθεση προτεραιοτήτων για την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να βοηθήσει στην ταχύτερη απορρόφηση των πόρων.

Οι εν λόγω προτεραιότητες αφορούν σε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την τήρηση όλων των προθεσμιών και θα υποδεικνύουν σαφές χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών.

Σημείο-κλειδί αλλά και σημαντική ανάσα για την υλοποίηση των έργων αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η εθνική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ να περιοριστεί στο 5% και να αυξηθεί η κοινοτική στο 95%. Απόφαση μέσω της οποίας θα εξοικονομηθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ από πολύτιμους πόρους, που δεν διαθέτει η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή.


Την ίδια ώρα, κομβικής σημασίας θεωρείται η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επικεφαλής της Task Force κ. Reichenbach για τη δημιουργία δύο ταμείων προκειμένου να δημιουργηθεί ρευστότητα στην οικονομία με 500 εκατ. ευρώ που δίνει το ΕΣΠΑ ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου αυτή, το επόμενο χρονικό διάστημα, να δανειοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα εγγυητικό ταμείο με συνολικό προϋπολογισμό από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα της χώρας, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι οδικοί άξονες, η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων κ.ά.

Απώτερος στόχος των προσπαθειών αυτών, όπως δήλωσε άλλωστε ο κ. Horst Reichenbach κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, είναι να παραμείνει η Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά. Για να επιτευχθεί αυτό 6 είναι τα πεδία εκείνα όπου θα εστιάσει τις προσπάθειές της και φυσικά θα ρίξει το βάρος της η Task Force.

Μεταξύ αυτών, βελτίωση των όρων για τους εξαγωγείς προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, και εφαρμογή της νομοθεσίας για τα κλειστά επαγγέλματα.

Σημαντικό κατά τον ίδιο και την Ομάδα Δράσης είναι η επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας, η εξωδικαστική επίλυση διαφορών και η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2012.

Την ίδια ώρα, σημείο-κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος, πέρα από την εφαρμογή των ψηφισθέντων νόμων, αποφάσεων κ.λπ., θεωρείται τόσο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn όσο και από τον επικεφαλής της Task Force η πάταξη της φοροδιαφυγής και η καταβολή στον ιδιωτικό τομέα αυτών που οφείλει το Δημόσιο. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το κομμάτι της φοροδιαφυγής, βασική προτεραιότητα της Task Force αποτελεί η είσπραξη 8 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων φόρων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger