9/12/11

Σε οριακό σημείο η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα!

Μπορεί η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων να ποικίλλει -από τις μεγάλες ζημίες και υποχρεώσεις της Μπ. Βωβός μέχρι τον διπλασιασμό κερδών της Eurobank Properties-, αλλά η βουτιά της αγοράς ακινήτων είναι εμφανής στα μεγέθη εννεαμήνου των εισηγμένων εταιριών real estate.

Η επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων, οι υποαξίες από αναπροσαρμογές στα πάγια, οι πιέσεις σε όσους έχουν υψηλό δανεισμό και οι ζημίες ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο μεγαλύτερος «παίκτης» υπέστη και τα σημαντικότερα πλήγματα: Η ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία δεν βοήθησε τη διοίκηση της Μπ. Βωβός στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων.

Με δάνεια ύψους 728 εκατ. (ελαφρά μειωμένα κατά 22 εκατ. έναντι του Σεπτεμβρίου 2010) και ζημίες 34 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και με τα έσοδα από ενοίκια να υποχωρούν στα 24,5 εκατ. από 35,8 εκατ., η καθυστέρηση στο εμπορικό κέντρο του Βοτανικού μάλλον είναι λεπτομέρεια στον κυκεώνα των προβλημάτων.

Η διοίκηση της Μπ. Βωβός επιμένει να αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο (παγωμένο από τις αρχές Δεκεμβρίου 2008), την ώρα όπου έχει τιναχτεί στον αέρα ολόκληρη η ανάπλαση του Ελαιώνα.

Η επιμονή της συνδέεται με το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν συνδέσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση δανείων και συμβάσεων leasing με κάποια θετική εξέλιξη στον Ελαιώνα. Στην ουσία, οι πραγματικές συνθήκες της οικονομίας δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς, ακόμα και αν το εμπορικό στον Ελαιώνα ξεκινήσει αύριο.

Ήδη από την ακύρωση σύμβασης παραχώρησης στο κτιριακό συγκρότημα Ι του Φαλήρου στο προηγούμενο τρίμηνο η Μπ. Βωβός κατέγραψε ζημία 39,8 εκατ. στην τρέχουσα χρήση.

Τα έσοδα από τα εμπορικά ακίνητα της Pasal (βλέπε εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς, κυρίως) υποχώρησαν στο εννεάμηνο από τα 5,8 εκατ. στα 4,4 εκατ. ευρώ.

Οι ζημίες υποχώρησαν στα 8,4 εκατ. από 13,9 εκατ. στο περυσινό εννεάμηνο κυρίως εξαιτίας της καταγραφής χαμηλότερων υποαξιών στα ακίνητα του ομίλου. Και η Pasal συζητά με τις τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, ενώ έχει ήδη μεταθέσει (σε συμφωνία με τους πιστωτές) την προθεσμία καταβολής δόσεων.

Στα αποτελέσματα εννεαμήνου ενσωματώνονται δαπάνες για τόκους 5,5 εκατ., όταν τα συνολικά έσοδα του ομίλου ανέρχονται σε 5,4 εκατ. ευρώ.

Στη Reds, του ομίλου Ελλάκτωρ, η ποινική ρήτρα ύψους 4 εκατ. που πλήρωσε ο επενδυτικός οίκος Henderson για να σπάσει τη συμφωνία εξαγοράς του εμπορικού κέντρου Smart Park, δεν ήταν ικανή να οδηγήσει την εταιρία σε κερδοφορία. Έκλεισε το εξάμηνο με ζημίες (2,3 εκατ. από 2,8 εκατ. στο εννεάμηνο του 2010).

Η διοίκηση έχει επικεντρωθεί στη λειτουργία του Smart Park, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις 20 Οκτωβρίου με μισθώματα τα οποία αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα στην αγορά real estate.


Στα περυσινά επίπεδα (61 εκατ. ευρώ) κινήθηκαν στο εννεάμηνο τα έσοδα της Lamda Development με τις ζημίες να περιορίζονται στα 2,9 εκατ. ευρώ από 15,6 εκατ. Οι ελαφρά μειωμένες (κατά 1 εκατ.) πωλήσεις του τρίτου τριμήνου συνδέονται με την επιβάρυνση του κλίματος στην αγορά.

Ο ανταγωνισμός από τη Μαρίνα του Αγ. Κοσμά (η Παρνασσός του Παν. Πανούση χτύπησε τις τιμές) φαίνεται στα μειωμένα έσοδα της Lamda Development από τις μαρίνες (Φλοίσβος).

Στις ΑΕΕΑΠ, τα έσοδα της Eurobank Properties εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα (κυρίως λόγω της υποχώρησης των μισθωμάτων σε εμπορικά ακίνητα) στα 33,3 εκατ. από 34,3 εκατ. στο περυσινό εννεάμηνο.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν από τα 8,1 εκατ. στα 16,5 εκατ. στο εννεάμηνο με τη βοήθεια των μικρότερων υποαξιών από τα ακίνητα της εταιρίας (11,8 από 18,8 στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και τα έσοδα από τόκους (5,8 εκατ. από 4,9 εκατ.). Κατά σχεδόν 1 εκατ. υποχώρησαν και τα έσοδα της Trastor στα 4,8 από 5,8 εκατ. στο εννεάμηνο του 2010, με τα κέρδη στο 1,5 εκατ.

Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από υποαξίες 1,8 εκατ. έναντι 5 εκατομμυρίων στο αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αυξημένα στα 3,9 εκατ. από 3,6 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα της MIG Real Estate από μισθώματα, με τις υποαξίες από αναπροσαρμογή των ακινήτων να κινούνται κοντά στα 3,3 εκατ. από 2,7 εκατ. στο περυσινό εννεάμηνο.

euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger