9/12/11

Ιχθυοκαλλιέργειες: παγώνουν οι επενδύσεις στον κλάδο λόγω έλλειψης χωροταξικού

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για το νέο χωροταξικό επανέλαβαν για μια ακόμη φορά χθες οι εκπρόσωποι του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών κατά τη διάρκεια συνένεντευξης τύπου.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι ο αντιαναπτυξιακός του χαρακτήρας, -δεν δίνεται η δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας των υπαρχουσών μονάδων-, φρενάρει τον κλάδο και παγώνει τις επενδύσεις δίνοντας προβάδισμα στους ανταγωνιστές τους από την Τουρκία και την Ισπανία.

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να στραφούν για την ανάπτυξη των εταιρειών τους στο εξωτερικό, ήτοι σε Τουρκία και Ισπανία όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως σημείωσαν είναι πιο φιλικό.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου φέρεται να έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες στην ενίσχυση της θέσης της σε ομοειδή επιχείρηση στην Τουρκία.


Πάντως τα όποια σχέδια για ουσιαστική ανάπτυξη – επέκταση στο εξωτερικό απαιτούν αφενός σημαντικά κεφάλαια τα οποία την περίοδο αυτή κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να βρεθούν και αφετέρου σαφή εξωστρεφή παραγωγικό προσανατολισμό που μέχρι σήμερα οι εταιρείες του κλάδου δεν είχαν.

Αντιθέτως από την ίδρυση του κλάδου μέχρι και χθες που δεν υπήρχε καν χωροταξικό σχέδιο στη χώρα, η πλειοψηφία των εταιρειών του κλάδου είχε επιλέξει να επενδύσει – αναπτυχθεί κυρίως στην ελληνική επικράτεια.

Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν και κάποια μικρά βήματα παραγωγικής επέκτασης στο εξωτερικό τα οποία ακόμη και την περίοδο όπου δεν υπήρχε το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά ήταν περιορισμένα.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί μέχρι στιγμής η Ανδρομέδα της Global Finance, η οποία εκτός από την ελληνική αγορά αναπτύσσεται κυρίως στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Ισπανία και Αλβανία.

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά στις τιμές οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστήριξαν ότι η οικονομική κρίση δεν έχει αγγίξει τον κλάδο. Σημειώνοντας ότι οι τιμές που απολαμβάνουν την περίοδο αυτή τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας είναι οι υψηλότερες τιμές από καταβολής του κλάδου καθώς έχουν φθάσει στα 4,5 ευρώ το κιλό για την τσιπούρα και στα 5 ευρώ για το λαβράκι.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Euro2day η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Ευρωζώνη, βασικό πελάτη των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, έχει θορυβήσει τις εταιρείες του κλάδου καθώς οι παραγγελίες τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως από την Ιταλία έχουν παγώσει, ενώ στην εσωτερική αγορά, η απόφαση των εταιρειών να μην πουλάνε σε μεγάλο λιανέμπορο έχει πλήξει τις πωλήσεις τους.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι ο συνολικός τζίρος του κλάδου εκτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ, από τα οποία, τα 450 εκατ., αφορούν εξαγωγές.

euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger