29/11/11

Τσιμεντοβιομηχανία: η πτώση της οικοδομής παρασύρει τα μεγέθη στις εγχώριες εταιρείες

Η δραματική εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά τσιμέντου, απόρροια της κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας για τέταρτο διαδοχικό χρόνο, επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη τόσο της Τιτάν όσο και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, που είναι σαφώς λιγότερο διεθνοποιημένη, καθώς είναι μία από τις θυγατρικές της Lafarge και δεν έχει πολλά περιθώρια εξαγωγών. 

Ετσι, η ΑΓΕΤ Ηρακλής κατέγραψε ζημίες της τάξεως των 32,2 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του έτους, υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν οι ζημίες είχαν διαμορφωθεί σε 14 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο μητρικής οι ζημίες μετά φόρων ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημίες 1,92 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 215 εκατ. σε επίπεδο ομίλου ή πτώση 29,5% έναντι του εννεαμήνου του 2010. Οπως τονίζει η διοίκηση της ΑΓΕΤ, η κάμψη των οικονομικών μεγεθών οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη ύφεση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην εσωτερική αγορά, τόσο της ιδιωτικής όσο και των δημοσίων έργων. 


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε πάντως και η μητρική εταιρεία της Τιτάν, καθώς εμφάνισε κέρδη μόλις 2,9 εκατ., μειωμένα κατά 88% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010. Οπως ανέφερε η διοίκηση της Τιτάν, συνεχίζεται η πρωτοφανής κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά. Ετσι, «η ζήτηση δομικών υλικών για ιδιωτικά και δημόσια έργα έχει εξανεμιστεί», αναφέρει η Τιτάν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger