28/11/11

Επιστροφή στα χωράφια για τους νέους λόγω της κρίσης!

Πιάνουν την τσάπα και το τιμόνι του τρακτέρ και επιστρέφουν στην ελληνική γη για να κερδίσουν το ψωμί τους λόγω της κρίσης... Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, την τελευταία τριετία 38.000 πολίτες επέλεξαν λόγω συνθηκών το επάγγελμα του αγρότη αλλάζοντας την ανθρωπογεωγραφία του κλάδου και μειώνοντας το μέσο όρο ηλικίας στο επάγγελμα.

Έτσι, την ώρα που οι δείκτες της ανεργίαςχτυπούν «κόκκινο», στην αγορά εργασίας του πρωτογενούς τομέα, παρατηρείται αύξηση.

Η τάση επιστροφής στην πρωτογενή παραγωγή επιβεβαιώνεται και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων. Στην κατανομή του εθνικού αποθέματος ενιαίας ενίσχυσης ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των δικαιούχων είναι νέοι σε ηλικία αγρότες, ενώ στα αιτήματα για διανομή αγροτεμαχίων από τις 2.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσα σε ένα μήνα, για ενοικίαση και αξιοποίηση κατάλληλης δημόσιας γης, η πλειονότητα αιτείται την κατανομή για έναρξη γεωργικής δραστηριότητας.


Αρκετοί είναι οι νέοι που επιλέγουν συνειδητά πλέον την ενασχόληση τους με τον αγροτικό τομέα. Η ηλικιακή ομάδα είναι πια από 15 - 44 ετών, ενώ οι περιφέρειες που έρχονται πρώτες είναι η Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτης.

Η«τάση φυγής» από τα αστικά κέντρα που καταγράφεται, ενισχύθηκε και μέσα από μέτρα, όπως είναι η πριμοδότηση για την εγκατάσταση των νέων γεωργών, ενώ την επιστροφή στην ύπαιθρο, ευνόησαν επίσης η ενίσχυση του αγροτουρισμού, της μεταποίησης καθώς και η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Το ΕCo Festival στο Mec της Παιανίας φιλοξενεί μέχρι και τη Δευτέρα παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, και είναι η πρώτη χρονιά που η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες...

ΣΚΑΪ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger