28/6/12

H απίστευτη γραφειοκρατία του Επενδυτικού Νόμου μετά τα σκάνδαλα στο ΥΠΑΑΝ

"Είμαστε σε απόγνωση, ζούμε μια παράνοια από τις αρχές του έτους". Με αυτά τα λόγια στέλεχος εταιρείας που έχει μπλέξει με το τέρας της γραφειοκρατίας του αναπτυξιακού νόμου, εξηγεί στο Capital.gr τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας των ασύλληπτων καθυστερήσεων στις καταβολές των επιδοτήσεων για επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν. Πρόκειται για χρήματα τα οποία είναι διαθέσιμα και τα οποία θα μπορούσαν να ξαναζεστάνουν άμεσα την αγορά, καθώς εταιρείες, όπως αυτή του συνομιλητή μας, έχει στη σειρά νέα έργα έτοιμα να ξεκινήσουν, να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν ώθηση στην παραγωγική διαδικασία της οικονομίας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όταν ένα έργο ενταχθεί στον αναπτυξιακό ο επενδυτής έχει δύο στάδια/ δυνατότητες προκειμένου να πάρει την επιδότηση που δικαιούται:

Πρώτον μπορεί να ζητήσει προκαταβολή του 50% της επιδότησης. Η διαδικασία αυτή είναι απλή γιατί τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα για το Δημόσιο καθώς κατατίθεται εγγυητική επιστολή πληρωμής συν 10% του ποσού της επιδότησης. Έτσι εάν δε γίνει η επένδυση ή το έργο δε γίνει σωστά τότε το δημόσιο παίρνει πίσω όλα τα χρήματα.

Το δεύτερο στάδιο είναι μετά τον έλεγχο της επένδυσης, όπου ο επενδυτής είτε λαμβάνει το υπόλοιπο της επιδότησης εάν είχε πάρει προκαταβολή ή το σύνολο της επιδότησης εάν δεν είχε πάρει προκαταβολή.

Από τις αρχές του έτους ωστόσο ολόκληρη η αγορά και όσοι επενδυτές έχουν την κακοτυχία να έχουν εμπλακεί στις διαδικασίες του αναπτυξιακού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων που κορυφώθηκαν μετά και τα γνωστά σκάνδαλα στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΑΝ.

Μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων ειδικότερα, ξηλώθηκαν στο σύνολό τους οι υπηρεσίες, ήρθαν καινούριοι υπάλληλοι που δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί και επιπλέον λειτουργούν «φοβισμένα», εξαιρετικά γραφειοκρατικά και με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. «Στέλνουν διαρκώς τη μπάλα στην εξέδρα» λένε χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς.

Και βέβαια στο πλαίσιο της «διαφάνειας» υπάρχει μια τάση ώστε να δημιουργηθούν νέες διαδικασίες ελέγχων που μεταφράζονται στην πράξη σε πρόσθετη γραφειοκρατία. Στην πράξη όμως εκείνο  που συμβαίνει είναι ότι με αφορμή τα σκάνδαλα στον αναπτυξιακό δημιουργήθηκε απίστευτα μεγαλύτερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς.

Παραδείγματα

Η κατάσταση αυτή ισχύει συνολικά για όλη την αγορά, υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν το εύρος των καθυστερήσεων και των προβλημάτων που δημιουργούνται. Έτσι όπως πληροφορείται το Capital.gr συγκεκριμένες επενδύσεις (αιολικά) που ολοκληρώθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 και ήδη λειτουργούν ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί από τα κλιμάκια του ΥΠΑΝ.

Χαρακτηριστικά σε επένδυση που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο, 7 μήνες μετά δεν έχει οριστεί κλιμάκιο ελέγχου από το ΥΠΑΝ όταν η εγκύκλιος ορίζει ότι το κλιμάκιο ορίζεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του έργου και ο έλεγχος πραγματοποιείται με ανώτατο όριο τους τρεις μήνες.

Σε άλλη επένδυση το κλιμάκιο ελέγχουν ότι ορίστηκε και αναρτήθηκε ο ορισμός του στη διαύγεια. Ωστόσο το έγγραφο του ορισμού δεν έχει φτάσει στους ελεγκτές, επτά μήνες μετά. Οι δικαιολογίες που άκουσαν οι επενδυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την... ασθένεια της υπαλλήλου που κάνει την εσωτερική αλληλογραφία!

Τρίτη επένδυση η οποία δεν είχε πάρει προκαταβολή και περιμένει να πάρει το σύνολο της επιδότησης καθώς και αυτή ολοκληρώθηκε πέρυσι. Ο έλεγχος έγινε  (τόσο η αυτοψία όσο και ο έλεγχος των τιμολογίων στο λογιστήριο κλπ). Ωστόσο η έκθεση των ελεγκτών βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το Μάρτιο. Η έκθεση τελικά παραδόθηκε με καθυστέρηση μηνών, για να ακούσει ο επενδυτής από την αρμόδια διεύθυνση ότι θεσπίστηκε καινούρια διαδικασία και ότι το πιθανότερο είναι τα χρήματα να δοθούν τα Χριστούγεννα του 2012!!!

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα χρήματα για τις συγκεκριμένες επενδύσεις υπάρχουν καθώς την ίδια στιγμή που δεν αποπληρώνονται οι έτοιμες επενδύσεις, δίνονται προκαταβολές σε άλλα έργα που δεν έχουν καν ξεκινήσει καθώς οι αρμόδιοι επιλέγουν να εμφανίσουν εκροές. Μόνο από αυτά τα τρία έργα η αγορά στερείται περίπου 20 -21 εκατ. ευρώ τα οποία θα έπεφταν ξανά σε νέες επενδύσεις των εταιρειών που τα ολοκλήρωσαν.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger