12/6/12

Κλάδος γούνας: σημαντική αύξηση των εξαγωγών με βασικό προορισμό τη Ρωσία

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τις ελληνικές εξαγωγές γούνας, καθώς η παραγωγή έχει αυξηθεί στα 1,6 εκατ. δέρματα σε ετήσια βάση, από μόλις 500.000 το 2004. Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής σε 2 εκατ. ετησίως αποτελεί στόχο απολύτως εφικτό σε ορίζοντα διετίας. 

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, κ. Ηρ. Καλλισθένης, ο τζίρος του κλάδου αυξήθηκε κατά 10% το 2011 συγκριτικά με το 2010, ενώ οι εξαγωγές άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ από 190 εκατ. ευρώ το 2010. Ετσι, η Καστοριά βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των εξαγωγών, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ρωσία αποτελεί τον βασικότερο προορισμό για τα ελληνικά δέρματα, απορροφώντας το 70% της συνολικής ετήσιας παραγωγής, ενώ ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αυξανόμενο ποσοστό, καθώς στην αγορά του Ντουμπάι δραστηριοποιούνται ήδη περί τις 150 ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, νέες αγορές–στόχοι για τους Ελληνες γουνοποιούς είναι η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 παρατηρήθηκε σημαντική ανάκαμψη στη συμμετοχή των Ελλήνων στην αγορά δερμάτων, διαμορφούμενη στο 7%, από μόλις 3% το 2010, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των φαρμών παραγωγής γούνας βιζόν–μινκ, αγγίζοντας τις 38 στη Δυτική Μακεδονία. Σε αυτές απασχολείται το 60% του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής. Σε ό,τι αφορά την 37η Εκθεση Γούνας, η επισκεψιμότητα υπολογίζεται αυξημένη κατά 15% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ οι 160 εκθέτες προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Τουρκία, την Αμερική και τον Καναδά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger