1/6/12

Οι 4 πυλώνες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση

Η εμπιστοσύνη, η διακυβέρνηση, η κοινωνική αρμονία και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι τα τέσσερα «κλειδιά» για να ξεπεράσουν η Ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομία γενικότερα την κρίση που ξεκίνησε το 2008 και οι επιπτώσεις της φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Αυτή τη βασική ιδέα ανέπτυξε και υποστήριξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου «The Coca-Cola Company» κ. Muhtar Kent κατά τη διάρκεια σημερινής ομιλίας του στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη, στο δείπνο της έναρξης του διεθνούς επιχειρηματικού συνεδρίου με τίτλο: "Leadership Against Crisis: Public-Private Cooperation for Growth".

Ο κ. Kent απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών ελληνικών και ξένων εταιριών δήλωσε ξεκάθαρα την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις. «Ακόμα και τώρα, απόψε, πιστεύω ότι, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος. Όχι σε κάθε σημείο και κάθε στιγμή, αλλά, υπό μια γενικότερη έννοια, σε ένα μέσο παγκόσμιο επίπεδο. Τείνω να βλέπω το ποτήρι όχι μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο και μάλιστα κατά τα τρία-τέταρτα γεμάτο» είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όχι απέλπιδες ή αξεπέραστες προκλήσεις, αλλά σίγουρα σοβαρές».

Τέσσερις πυλώνες
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο κ. Kent έκανε λόγο για την ανάγκη να επανενεργοποιηθούν τέσσερις σταθεροί και αλληλένδετοι πυλώνες, ώστε να επιλυθεί η εξίσωση ως ακολούθως: «Παγκοσμίως, η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στις κυβερνήσεις και τους νομοθέτες, αλλά και στις επιχειρήσεις, στα σχολεία, στους ΜΚΟ, ακόμα και στους θρησκευτικούς οργανισμούς.

Σε όλο τον κόσμο, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Από τη στιγμή που θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί να αναδιαμορφώσουμε και τα μοντέλα διακυβέρνησης μας. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο από έναν οργανισμό. Αντίθετα, απαιτείται σκληρή δουλειά και συνεργασία από το λεγόμενο «χρυσό τρίγωνο»: Τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να υπάρχουν οι διαδικασίες για αυστηρότερους ελέγχους αλλά και τη λήψη ή απόδοση ευθυνών. Η κοινωνική ανησυχία που βλέπουμε σε πολλές χώρες, ακόμα και οι αναταραχές που σάρωσαν πέρυσι τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Όλα αυτά προέρχονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης. Από την κατάρρευση της κοινωνικής αρμονίας. Πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται ότι χάθηκαν ευκαιρίες. Και ειδικότερα οι νέοι. Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται ότι οι ευκαιρίες για κοινωνική τους ανέλιξη έχουν περιοριστεί, τότε είναι που αρχίζουμε να διακρίνουμε ρωγμές στο μωσαϊκό της κοινωνικής αρμονίας. Οι ρωγμές αυτές, πιστεύω, ότι μπορούν να επιδιορθωθούν μόνο με καινοτομία, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Τις κινητήριες δυνάμεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Όλα αυτά απαιτούν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών από τις επιχειρήσεις. Έξυπνα κίνητρα από τις κυβερνήσεις. Προσεκτικά σχεδιασμένες συνέργειες με ΜΚΟ και την κοινωνία...
και πνεύμα συνεργασίας από όλους».

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει
Ιδιαίτερα θετικός και αισιόδοξος ήταν ο κ. Κent στην αναφορά του στην Ελλάδα. Αφού αναφέρθηκε στην ιστορία χιλιάδων ετών της χώρας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα και αφού ομολόγησε το θαυμασμό του για την Ελλάδα και τη συμβολή της στην παγκόσμια γνώση και τον παγκόσμιο πολιτισμό ο επικεφαλής της Coca Cola του κόσμου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα ξεπεράσει την κρίση. Είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη εποχή – ειδικά σε αυτή τη δύσκολη εποχή – οι Έλληνες φίλοι μας μπορούν και πρέπει να κρατούν το κεφάλι ψηλά. Η χώρα αυτή έχει τόσο πολλά για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανη. Όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον της. Δεν έχω μπροστά μου απόψε μια κρυστάλλινη σφαίρα. Δεν ξέρω ακριβώς τι θα συμβεί στην Ελλάδα αύριο ή τις επόμενες μέρες.

Αλλά μπορώ να σας πω το εξής: O χρόνος περνάει. Οι αλλαγές έρχονται. Τα σύννεφα διαλύονται. Και εμφανίζονται δρόμοι που οδηγούν μπροστά». Παράλληλα αποτίμησε ως ακολούθως τα πλεονεκτήματα –ο ίδιος μιλάει για «ποιοτικά στοιχεία και αξίες»- που οφείλει να αξιοποιήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στο... φως: «Την ομορφιά, το κλίμα, τους φυσικούς πόρους, την πλούσια ιστορία και κληρονομιά, ως το λίκνο της δημοκρατίας». Όπως είπε «περισσότερο από οτιδήποτε, πιστεύω στην Ελλάδα απόψε, γιατί πιστεύω στους ανθρώπους της. Η πλούσια γνώση και η τεχνογνωσία... η εμπειρία τους σε θέματα ηγεσίας και επιχειρηματικότητας και η επαγγελματική ικανότητα. Τίποτα από αυτά δεν χάνεται, ό,τι και αν συμβεί. Αυτό δε σημαίνει ότι οι μέρες που έρχονται δεν θα είναι δύσκολες... ακόμα και δυσάρεστες ορισμένες φορές ή ότι δεν θα έχουν προκλήσεις. Σίγουρα θα έχουν. Αλλά η Ελλάδα θα το ξεπεράσει. Για αυτό είμαι σίγουρος».

Ο κ. Muhtar Kent δεν δίστασε να αναφερθεί στο μέλλον της Coca-Cola στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας ως «ακλόνητη» τη δέσμευση του ομίλου προς τη χώρα, τους καταναλωτές, τους πελάτες και τους άλλους συνεργάτες. Επίσης, υπενθύμισε ότι «μόνο τα δυο προηγούμενα χρόνια, το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα προχώρησε σε επενδύσεις 160 εκατομμυρίων ευρώ».

Μπροστάρηδες επιχειρηματίες
Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που τον παρακολουθούσαν ο κ. Kent τους κάλεσε να αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. «Σε όλα αυτά, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά έχει ως αφετηρία τον κάθε έναν από εμάς» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας στο θέμα μια διάσταση τουλάχιστον ευρωπαϊκή. Και δίνοντας ένα μάθημα μάνατζμεντ υψηλού επιπέδου υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Τώρα που η Ευρώπη παλεύει με νέες προκλήσεις, δεν είναι ώρα να μείνουμε πίσω και να περιμένουμε να κοπάσει η καταιγίδα. Αντιθέτως, είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη πραγματικότητα κατά μέτωπο – με θάρρος, επιμονή και στρατηγική δεξιότητα. Στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτό που είπα στους συναδέλφους μου στην Coca-Cola ξανά και ξανά, είναι ότι δεν μπορούμε να «σπαταλήσουμε αυτή την κρίση». Αντίθετα, έπρεπε να δράσουμε. Και να δράσουμε αποφασιστικά, εκμεταλλευόμενοι θετικά το άγχος και την ένταση της στιγμής. Έχω ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους μας να επικεντρωθούν σε ό,τι είναι καίριο για την επιχείρησή μας....

Να αποβάλλουν ότι είναι περιττό και αντιπαραγωγικό. Να επικοινωνούν ενεργά με τους πελάτες και τους άλλους εταίρους μας. Να συνεχίσουν να επενδύουν, όπως πάντα, στα εμπορικά μας σήματα. Παρά τα όσα μαίνονται γύρω μας, τώρα δεν είναι η ώρα να είμαστε φοβισμένοι ή σκεπτικιστές ή απαισιόδοξοι. Για τους ηγέτες των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας, αυτή είναι η στιγμή να σκεφτούν πώς θα βγούμε από την κατάσταση αυτή δυνατότεροι. Πιο έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις καταστάσεις. Πιο ευέλικτοι και πιο ανοιχτοί σε νέες πιθανότητες. Τόσο για μεγάλες, όσο και για μικρές επιχειρήσεις, αυτή είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στα σημαντικά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Πώς; Θέτοντας στον εαυτό μας μια σειρά από θεμελιώδη ερωτήματα: Είναι βασικό για το μέλλον μας; Μπορούμε σήμερα να έχουμε επιχειρηματική ανάπτυξη με κερδοφορία; Μπορούν οι επιχειρήσεις να έχουν ελκυστικές αποδόσεις; Αυτή είναι επίσης η ώρα να προετοιμαστούμε για τη μελλοντική δομή της βιομηχανίας μας, όποια και αν είναι αυτή. Και η ώρα να έχουμε τις σωστές προτεραιότητες σε ότι αφορά στα έξοδα. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει τελικά σημασία είναι η ηγεσία. Το να κοιτάμε καλά τον εαυτό μας στον καθρέφτη – να κατανοούμε την τωρινή πραγματικότητα – και να έχουμε το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο τις προκλήσεις, χωρίς να χάνουμε ποτέ την πίστη μας στο μέλλον. Είναι το να παίρνουμε σκληρές αποφάσεις και επιλογές, όπως και τα απαραίτητα και αναγκαία ρίσκα. Να θυμάστε πάντα: χωρίς ρίσκο, δεν υπάρχει ανταμοιβή».

Στην ομιλία του ο κ. Kent αναφέρθηκε στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη ΝΑ Ευρώπη, στην ίδρυση του οποίου πριν από 15 χρόνια ο ίδιος συνέβαλε. «Συνεχίζουμε την καλή δουλειά των προηγούμενων 15 ετών, γυρίζοντας τη σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο, που μένει να γραφεί» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή εδώ τη διαχρονική πόλη, έχουμε τους σωστούς ανθρώπους, στο σωστό μέρος, με το σωστό σκοπό και το σωστό κίνητρο για να κάνουμε μια δυναμική και άμεση αρχή για τα επόμενα 15 χρόνια».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger