7/5/12

Πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν χρήματα αλλά δεν τα δανείζουν!

Την ανάθεση της δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων διερευνούν ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τη μορφή που μπορεί να πάρουν αυτές οι υπηρεσίες και το κόστος που θα επιφέρουν στους δανειολήπτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Financial Times, σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, παρέχοντας, για παράδειγμα, υπηρεσίες για την αξιολόγηση του πιστωτικού προφίλ των υποψήφιων δανειοληπτών, και θα λαμβάνουν προμήθεια της τάξεως του 3%. 

Πιθανολογείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια δύσκολη συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία, με, σχεδόν, μηδαμινές προοπτικές ανάπτυξης υπό τις υφιστάμενες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, όμως, θα δημιουργηθεί άλλη μια «γκρίζα ζώνη» στον τραπεζικό κλάδο, την ώρα που οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον στον τραπεζικό κλάδο.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες τονίζουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον δανεισμό τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διότι τα όποια διαθέσιμα κεφάλαια αξιοποιούνται για την ενίσχυση των δεικτών τους κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% του ενεργητικού, κατά τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ). 

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι, απέστειλαν επιστολή στην ΕΒΑ, όπου εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις των νέων κανόνων στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενδιαφέρον για μια τέτοια συνεργασία έχει ήδη εκδηλωθεί από εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων όπως Highbridge, BlueRay, Intermediate Capital Group. Αναλυτές, όμως, θεωρούν ότι με αυτόν το τρόπο ενδεχομένως να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μεταρρυθμίσεις, όχι φόροι
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα από τη Βαρκελώνη τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μην επιλέξουν τον «εύκολο δρόμο» αύξησης των φόρων για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία και την Ελλάδα, αύριο Κυριακή, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι επισφραγίστηκαν από τη χθεσινή ανακοίνωση στοιχείων, που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση του κλάδου παροχής υπηρεσιών και της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Ο δείκτης της Markit Economics, που προσμετρά την κινητικότητα του κλάδου μεταποίησης και των υπηρεσιών μαζί, υποχώρησε στο 46,7 από το 49,1 τον Μάρτιο, ενώ αναμενόταν να περιοριστεί η πτώση του στο 47,4.

Μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, μια χώρα που κινδυνεύει να ακολουθήσει τα χνάρια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης τόνισε ότι «ορισμένες κυβερνήσεις πρέπει να είναι περισσότερο φιλόδοξες στην επίλυση των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών τους». Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε, επίσης, αύξηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο ρεκόρ του 10,4% για τον Μάρτιο, ενώ είναι πιθανό να έχει υπάρξει συρρίκνωση της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2012, για δεύτερο συναπτό τρίμηνο. Η ΕΚΤ, πάντως, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%, επιλέγοντας να μην αντιδράσει άμεσα στα απαισιόδοξα στοιχεία για την Ευρωζώνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger