7/5/12

Συνεχίζεται η αιμορραγία... ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία!

Με αδιάκοπο ρυθμό συνεχίζεται η «αιμορραγία» επιχειρηματικού δυναμικού από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, για αναζήτηση φιλικότερου οικονομικού περιβάλλαντος, με αποτέλεσμα από το 2006 κι εντεύθεν να έχει τριπλασιαστεί, σταδιακά, ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που έχουν πληρώσει φόρους στο βουλγαρικό κράτος.

Πλειάδα Ελλήνων επιχειρηματιών με αντικείμενο δραστηριότητας σε όλο το φάσμα της οικονομίας, σπεύδουν να αξιοποιήσουν το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς κι άλλα κίνητρα που παρέχει η Βουλγαρία και σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν ως έδρα το Πέτριτς, στα νότια της γειτονικής χώρας.

Στο Πέτριτς
«Αν κάνετε μια βόλτα ένα πρωινό στο Πέτριτς, να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε αν βρίσκεστε στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία. Πολλοί κάτοικοι μιλούν ελληνικά και τα καταστήματα έχουν κι ελληνικές πινακίδες, καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες επισκέπτες», σημειώνει στην «ΗτΣ» ο δήμαρχος του Πέτριτς, προσθέτοντας πως λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, ελληνικών συμφερόντων τυπογραφείο στη βουλγαρική πόλη εκτελούσε παραγγελίες Ελλήνων υποψηφίων για προεκλογικό υλικό και εκτύπωση φυλλαδίων.

Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η πόλη του απέχει μόλις 15 χλμ., από τα σύνορα, 130 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη και μόνον 40 χλμ., από τις Σέρρες, ο κ. Velyo Iliev ανέφερε, παράλληλα, ότι από τις αρχές του 2011 έως και σήμερα στην περιοχή του Πέτριτς «έχουν ιδρυθεί αρκετές νέες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ άλλες μετέφεραν την έδρα τους», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμησή του ότι η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί αδιάλειπτα και στο επόμενο διάστημα.

Φορο-ελαφρύνσεις
Με αφορμή την παρουσία του το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, όπου και μίλησε σε Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, με σκοπό να τους ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τοπικός δήμος για επενδύσεις, ο κ. Velyo Iliev παραδέχθηκε ότι «ο κύριος λόγος που η περιοχή μας προσελκύει επιχειρήσεις από την Ελλάδα, είναι κυρίως οι φορολογικές διευκολύνσεις και το χαμηλό εν γένει λειτουργικό κόστος, σε πολύ μικρή μάλιστα απόσταση». Στο σημείο αυτό δε, δήλωσε πως ο φόρος είναι στο 10%, το ΦΠΑ στο 20% και ξεκαθάρισε ότι «όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, δεσμευόμαστε ότι οι συντελεστές δεν θα αλλάξουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται κατά τεκμήριο οι ελληνικές επιχειρήσεις στο Πέτριτς, έχουν να κάνουν με την ένδυση, την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή επίπλων, την ξυλεία, το αλουμίνιο, αλλά και τα τρόφιμα. «Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδρύθηκαν επιχειρήσεις από Έλληνες, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για αγορά ακινήτων», τονίζει ο δήμαρχος και εξηγεί πως το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται συχνότερα αφορά διαμερίσματα και οικόπεδα, αλλά ενίοτε και εμπορικά ακίνητα. Οι τιμές, άλλωστε, όπως υποστήριξε απευθυνόμενος προς το ακροατήριο των επιχειρηματιών, κυμαίνονται από 3 έως 6 ευρώ το τ.μ. για ενοικίαση.

«Κάποιες από τις ελληνικές επιχειρήσεις συμπληρώνουν, πλέον, πάνω από 15 χρόνια παρουσίας στο Πέτριτς, προσφέροντας, οι μεγαλύτερες, κατά μέσο όρο από 250 έως και 400 θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν επίσης πολλές βουλγαρικές εταιρείες οι οποίες εργάζονται υπεργολαβικά για ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις», διευκρίνισε στην «ΗτΣ» ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως το μέσο εργατικό κόστος κυμαίνεται ανάμεσα σε 175 και 425 ευρώ μηνιαίως και πως η ανεργία τοπικά είναι μόλις στο 8,9%, όταν μεσοσταθμικά στη Βουλγαρία βρίσκεται στο 11,4%.

Δέλεαρ
Για όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να δημιουργήσουν επιχείρηση στο Πέτριτς, όμως, δέλεαρ αποτελεί και το γεγονός ότι το κόστος ίδρυσης κυμαίνεται μεταξύ 200 έως 500 ευρώ, ο χρόνος που απαιτείται για τις απαραίτητες άδειες δεν υπερβαίνει τις 6-7 ημέρες, τα δικηγορικά και λογιστικά έξοδα είναι από 50 έως 150 ευρώ το μήνα, ενώ το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να είναι μόλις 5 ευρώ.

Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνει μάλιστα ηλεκτρονικά, το κόστος ίδρυσης μειώνεται έως δύο φορές σε σχέση με την έντυπη διαδικασία. Επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται το κόστος σύνδεσης στο διαδίκτυο, ενώ ιδιαίτερα ανταγωνιστικές είναι οι τιμές στα καύσιμα (σ.σ. στο 1,33 ευρώ η αμόλυβδη) και την ενέργεια.

«Για να προσελκύσει ο δήμος επενδυτές από την Ελλάδα και από οπουδήποτε αλλού, έχει διορίσει επιτροπή διευκόλυνσης των διαδικασιών ικανοποίησης των αιτημάτων. Όλα τα αιτήματα που θα υποβληθούν θα περάσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους άμεσα, ο δήμαρχος θα είναι στη διάθεσή τους και αν πρόκειται για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, οι άδειες θα εκδίδονται με ταχύτητα», ήταν το προσκλητήριο με το οποίο έκλεισε την εκδήλωση ο κ. Iliev, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για επιχειρηματικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς και πως σύντομα ίσως να είναι σε θέση να ανακοινώσει ευχάριστα νέα για τη δραστηριότητα των επιχειρηματιών από την Ελλάδα στην περιοχή του δήμου Πέτριτς.

Η έξοδος 2.000 εταιρειών από την Ελλάδα
Αναφερόμενος στην εν γένει παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, ο κ. Iliev επικαλέστηκε επίσημες στατιστικές της γειτονικής χώρας βάσει των οποίων τοπικά δραστηριοποιούνται περί τις 2.000 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις (σ.σ. στο Πέτριτς οι μεγαλύτερες είναι οι Intermoden, Alpha Cotton, Novo-Tech, Cotton Field, Art Textil) κι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής εθνικής υπηρεσίας εσόδων, μετά το 2006 έχει αυξηθεί τρεις φορές ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που έχουν αποδώσει φόρο στη Βουλγαρία, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη ροή επιχειρήσεων προς τη γειτονική χώρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger