18/5/12

Συνέδριο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη με στόχο τις επενδύσεις στην Κύπρο

Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας, του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία το 2ο Συνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη». Στόχος του συνεδρίου είναι η προβολή της κυπριακής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Η ανάγκη να παρουσιασθούν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, Κύπρου και Ελλάδας, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η έρευνα, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η καινοτομία, ήταν η αφορμή για να διοργανωθεί το Συνέδριο, προκειμένου να ακουστούν «καλές ειδήσεις» και να δημιουργηθεί «καλή ψυχολογία» για ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, από τους διοργανωτές.

Η σημασία των ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαιτέρως σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίσθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στις δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια για προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «πρόβλημα γραφειοκρατίας στην Περιφέρεια Μακεδονίας και στην Ελλάδα ευρύτερα», ο κ. Ψωμιάδης έφερε ως παράδειγμα συγκεκριμένη περίπτωση «Ελλήνων, τρίτης γενιάς μεταναστών στη Γερμανία, οι οποίοι είχαν αποταθεί στις αρμόδιες ελλαδικές Αρχές για να ανοίξουν μία επιχείρηση, αλλά έφυγαν τελικώς άρον - άρον, «διότι- είπε ο κ. Ψωμιάδης- είχαν συνηθίσει σε διαφορετικές διαδικασίες».

Ο κ. Βασίλειος Σκρόνιας, Σύμβουλος Α’ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, χαιρέτισε την έναρξη του Συνεδρίου και επεσήμανε τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει αυτή η διοργάνωση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της καινοτομίας.

«Ελπίζω αυτό το Συνέδριο, που είναι μια πρώτη προσπάθεια να γίνεται στην Κύπρο- δήλωσε ο κ. Σκρόνιας-, να μετεξελιχθεί σε κάποιο πιο σταθερό γεγονός, να γίνεται κάθε χρόνο, όπως είναι η πρόθεση των διοργανωτών και κυρίως διότι έχει να φέρει κάτι καινούργιο και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ως προς την καινοτομία».
Είναι ανάγκη, όπως ανέφερε με συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Σκρόνιας, «να αρθούν τα εμπόδια λόγω μικρο-εγωισμών και να υπάρξει άμιλλα, διαφάνεια και μια νέα αντίληψη, φιλική στην καινοτομία και σε αξίες όπως η αυτο-αξιολόγηση, η διερευνητικότητα και η υπομονή, να υπάρξουν επενδύσεις σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, με καινοτομία για αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού και για να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση».

Το ΚΕΒΕ, διά του Διευθυντή του Τμήματος Υπηρεσιών Εμπορίου, Χρήστου Πετσίδη, χαιρέτισε επίσης την πρωτοβουλία για το Συνέδριο αυτό, δηλώνοντας ότι το Συνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Τέτοιες πρωτοβουλίες αποδίδουν πράγματι καρπούς, δήλωσε ο κ. Πετσίδης, αναφέροντας ότι, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται, με το 2011 να καταγράφει συναλλαγές ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ παρατηρείται διαρκής ροή επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, με την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ να δημιουργεί ακόμα ευρύτερο πλαίσιο και καλύτερες προοπτικές συνεργασιών.
Όπως ανέφερε ο κ. Πετσίδης, ο τουρισμός, η έρευνα, η καινοτομία και η ναυτιλία παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές συνεργασιών για επενδύσεις και θα πρέπει να γίνονται ακόμα εντονότερες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι κύριοι Ψωμιάδης, Σκρόνιας και Πετσίδης αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς και που εξακολουθούν να γίνονται για την καθιέρωση τακτικής ναυτιλιακής επιβατικής γραμμής που να συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρθηκε στις απαντήσεις και στα σχόλιά τους από τους εφοπλιστές που θα μπορούσαν να επενδύσουν σε μιαν τέτοια γραμμή, «κρίνεται οικονομικώς ασύμφορο το εγχείρημα, υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις των κρουαζιερόπλοιων, των φορτηγών πλοίων και των αεροπορικών συνδέσεων, όμως παραμένουν ακόμα ανάγκες να καλυφθούν και σχετικά αιτήματα και καταβάλλεται προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά - μεσογειακά προγράμματα, τα οποία όμως απαιτούν τη διασύνδεση περισσότερων των δύο χωρών με τις συγκεκριμένες ναυτιλιακές γραμμές».

Τέλος, σημειώθηκε ότι είχε καταβληθεί προσπάθεια διασύνδεσης της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, όμως η Ιταλία απέσυρε το ενδιαφέρον της επικαλούμενη άλλα δικά της συμφέροντα και τώρα είναι σε εξέλιξη άλλη μια προσπάθεια συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, προκειμένου να δρομολογηθούν συγκεκριμένα πλοία που θα μεταφέρουν επιβάτες μεταξύ των τριών χωρών, με την εξασφάλιση οικονομικών ενισχύσεων από τα σχετικά μεσογειακά προγράμματα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger