18/5/12

Στο τιμόνι της χώρας οι εξαγωγείς, πλεονέκτημα της Ελλάδας η φθηνή παραγωγή και μαζική εξαγωγή

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι, η αρχή μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μία νέα καινοτομική ιδέα. Κάτι που δεν υπάρχει και λανσάρεται για πρώτη φορά στην αγορά, προϊόν ή υπηρεσία, ή κάτι που προϋπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα νέο τρόπο.

Το πρώτο μας βήμα μετά τη σύλληψη της ιδέας αυτής είναι το "Think global, act local", δηλαδή να σκεφτόμαστε παγκόσμια πριν δραστηριοποιηθούμε σε τοπικό επίπεδο. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως πλέον εξελίσσεται ο κόσμος αλλά και η οικονομία γενικότερα, πολλές χώρες έχουν ήδη σχηματίσει για διάφορους λόγους συγκριτικά πλεονεκτήματα πάνω σε ορισμένους κλάδους. Ακόμα περισσότερο, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει γεωγραφική συγκέντρωση των επιχειρήσεων ενός κλάδου (business clusters) στις χώρες αυτές.

Παραδείγματα, άπειρα. Η Silicon Valley στις Ηνωμένες πολιτείες είναι η έδρα των περισσότερων εταιριών τεχνολογίας, έπειτα η Ινδία, ως αναπτυσσόμενη οικονομία έχει προσελκύσει εταιρίες και project πληροφορικής, η Ταϋλάνδη εξειδικεύεται στην κατασκευή hardware υπολογιστών κλπ. Εμείς στη χώρα μας τι μπορούμε να κάνουμε;

Ζούμε σε μία χώρα που μπορεί να αποκτήσει στο μέλλον στρατηγικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων, κυρίως λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Επίσης λόγω του ορυκτού της πλούτου έχει πολλές πρώτες ύλες. Άρα οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα θα πρέπει αρχικά να εστιάζει πάνω σε αυτά τα πλεονεκτήματα.

Η επόμενη ερώτηση είναι για το πως θα πρέπει να ανταγωνιστούμε στρατηγικά εξαγωγείς από άλλες χώρες στη προσπάθεια μας να εξάγουμε.

Πρακτικά υπάρχουν 2 τρόποι σύμφωνα πάντα με τον Michael Porter, καθηγητή στο Harvard business school. Ο πρώτος αφορά την ηγεσία κόστους, δηλαδή τη παραγωγή και διανομή προϊόντων με οδηγό το όσο μικρότερο κόστος και επίτευξη κερδών μέσω οικονομιών κλίμακας, δηλαδή μεγάλο όγκο πωλήσεων που μειώνει το κόστος ανά μονάδα που πωλείται. Ο δεύτερος αφορά στη διαφοροποίηση, δηλαδή την κατασκευή και πώληση ποιοτικά πολύ ανώτερων προϊόντων, τόσο σε υλικά όσο και σε άυλα χαρακτηριστικά όπως πχ φήμη, φινέτσα, design. Για να πετύχουμε τη διαφοροποίηση πρέπει να εστιάσουμε στο RnD, δηλαδή την έρευνα και ανάπτυξη καθώς και το μάρκετινγκ.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι περισσότερες επιχειρήσεις που δοκίμασαν να συνδυάσουν τα δυο παραπάνω μοντέλα, είτε απότυχαν κυρίως του μεγάλου κόστους είτε μείνανε στην αφάνεια για διάφορους λόγους.

Για τη χώρα μας είναι πρακτικά δύσκολο να επικεντρωθούμε σε διαφοροποιημένα προϊόντα, καθώς δε διαθέτουμε δυο πολύ βασικά εργαλεία, τη φήμη καθώς και την τεχνογνωσία. Για παράδειγμα, θα είναι σχεδόν ανέφικτο την επόμενη μέρα να κατασκευάσουμε και να πουλήσουμε ποιοτικά αυτοκίνητα συναγωνιζόμενοι τα brands των Γερμανών, Ιαπώνων λόγω φήμης (άυλης υπεραξίας) αλλά και ότι κανείς δε θα μας μεταλαμπαδεύσει τεχνογνωσία.

Οπότε, θα είναι ευκολότερο για μία ελληνική επιχείρηση να παράγει φθηνά και να εξάγει μαζικά, ακολουθώντας αυτή την ανταγωνιστική στρατηγική. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο μέλλον με τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας μας, οι εξαγωγείς θα πάρουν τη σκυτάλη του εμπορίου από τις εισαγωγικές εταιρίες που για παραπάνω από 30 χρόνια ανθούσαν κυρίως με πωλήσεις και παροχή υπηρεσιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger