3/5/12

Η ύφεση και η πτώση της μεταποίησης στην Ευρώπη πλήττουν τις ελληνικές εξαγωγές!

Το σημαντικότερο ίσως “άσχημο νέο” για τις δυνατότητες της εγχώριας οικονομίας να “εκμεταλλευτεί” την ραγδαία εσωτερική υποτίμηση των δύο τελευταίων ετών ήρθε χθες από την ευρωζώνη, αλλά πέρασε στα… «ψιλά» των ΜΜΕ λόγω της έντασης του προεκλογικού κλίματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ευρώπη και η Ευρωζώνη ιδιαίτερα, έχουν μπει για τα καλά σε υφεσιακό πεδίο, περιορίζοντας τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να κερδίσει “πόντους” με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που επισήμανε στην τελευταία της Έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως μετέδωσε το Capital.gr τον Απρίλιο o κρίσιμος δείκτης προμηθειών στην μεταποίηση παρουσίασε μια πρωτοφανή πτώση επιστρέφοντας σε επίπεδα 2009!

Η πτώση δεν αφορά μόνο σε προβληματικές οικονομίες, αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη, μαζί και την Γερμανία.

Συγκεκριμένα ο δείκτης προμηθειών στην μεταποίηση υποχώρησε στις 45,9 μονάδες τον Απρίλιο από 47,7 μονάδες το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Markit Economics.

Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν να πέσει κάτω από τις 46 μονάδες, επίπεδο που σημαδεύει μια καθαρά υφεσιακή πορεία για τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Δεδομένου ότι η πτώση αυτή διαρκεί εδώ και εννέα μήνες, παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες που είναι το ενδεικτικό όριο της υφεσιακής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, η ανησυχία έχει πλέον γενικευτεί καθώς επιβεβαιώνει ότι η κρίση χρέους και η πιστωτική ασφυξία έρχεται να “δέσει” με μια γενικευμένη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που με την σειρά της τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της κρίσης ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.


Ενδεικτικό είναι ότι ο γερμανικός PMI έπεσε στις 46,2 μονάδες τον Απρίλιο, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό 33 μηνών, από 48,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο συνδυασμός αυτού του δείκτη με την για πρώτη φορά καταγραφή μεγαλύτερου αριθμού απωλειών θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τις νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν, κάνει ορισμένους αναλυτές να μιλούν για “στροφή” της κατάστασης και στην γερμανική οικονομία, ένα περίπου χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις στελεχών των γενικών διευθύνσεων οικονομικών μελετών των ελληνικών τραπεζών, η διαρκής αυτή πτώση στην οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα κοστίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία, καθώς περιορίζει τόσο τα περιθώρια ελληνικών εξαγωγών όσο και το διαθέσιμο ευρωπαϊκό εισόδημα που διαχέεται μέσω του εισαγόμενου τουρισμού.

Αν και παραδέχονται ότι η πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας, που περιορίζει τις εξαγωγικές δραστηριότητες κάτω του ορίου δυναμικής τους, εν τούτοις υποστηρίζουν ότι η είσοδος της ευρω-οικονομίας σε φάση συρρίκνωσης θα κοστίσει στις ελληνικές εξαγωγές και τον τουρισμό σημαντικές απώλειες τόσο το 2012 όσο και το 2013, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ύφεσης στην Ελλάδα σε επίπεδα πάνω από το 5,5% για το 2012 και παράτασή της και για το α’ εξάμηνο του 2013.

Αυτό άλλωστε καταγράφεται και στην πορεία του ίδιου δείκτη και στην Ελλάδα, που υποχώρησε στις 40,7 μονάδες από 41,3 το Μάρτιο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger