14/5/12

Σθεναρή αντίσταση από τις ελληνικές εξαγωγές που αυξάνονται παρά τα μεγάλα εμπόδια!

Ο πραγματικός δρόμος της ανάπτυξης περνά από τον ιδιωτικό τομέα, την παραγωγή και την εξωστρέφεια και κάθε τυχόν επιστροφή στον κρατισμό θα είναι, για τη χώρα, καταστροφική, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Ορμώμενη από τη νέα αύξηση των εγχώριων εξαγωγών το μήνα Μάρτιο «που δείχνει το δρόμο», η ηγεσία του ΣΕΒΕ εκφράζει την αγανάκτησή της και μιλά για ελληνικό παράδοξο. «Από τη μια είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος που παλινδρομεί και κάνει οτιδήποτε για να φρενάρει την αγορά, ενώ από την άλλη ο ιδιωτικός τομέας αντιστέκεται σθεναρά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο σύνδεσμος και επικαλούμενος τα στατιστικά στοιχεία αναφέρει πως οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή το Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 15,8%.

Στοιχεία
Σύμφωνα, εξάλλου, με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και την επεξεργασία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, για το Μάρτιο του 2012, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών χωρίς πετρελαιοειδή αυξήθηκαν σημαντικά κατά 15,8% συγκριτικά με το Μάρτιο του 2011, ενώ με τα πετρελαιοειδή η αύξηση είναι 10,4%. Οι ελληνικές εισαγωγές αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σημείωσαν μόνο οριακή αύξηση 1,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή μειώθηκαν σε ποσοστό 6,6%. Κατά συνέπεια το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 23,8%, χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Πετρελαιοειδή
«Αναλύοντας τις ελληνικές εξαγωγές ανά κλάδο και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., προκύπτει για το Μάρτιο του 2012 ότι ο κλάδος των πετρελαιοειδών σημείωσε αύξηση κατά 23%, ενώ η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προήλθε από την πραγματική οικονομία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα θετική πορεία, την καλύτερη από τις αρχές του έτους, ακολούθησαν κλάδοι όπως: ποτά και καπνός (+113%), τρόφιμα (+10,1%), πρώτες ύλες (+30%), χημικά προϊόντα (+27%), μηχανήματα και υλικό μεταφορών (+45%), διάφορα βιομηχανικά (+25%).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger