25/5/12

5,6 εκ. ευρώ για την προώθηση της μελισσοκομίας στην Ελλάδα

Με 5,6 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθούν οι μελισσοπαραγωγοί στο πλαίσιο του προγράμματος για την προώθηση του μελιού, προϊόντων κυψέλης, καθώς και για τη δημιουργία ηλεκτρονικού δικτύου μελισσοκομίας, τη λειτουργία κέντρων μελισσοκομίας, τη στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.

Το ετήσιο πρόγραμμα ενίσχυσης της μελισσοκομίας προβλέπει -μεταξύ άλλων- τις παρακάτω ενέργειες και επιμέρους δράσεις με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς:

•Για παροχή τεχνικής βοήθειας. Εγκρίθηκε συνολική δαπάνη μέχρι ποσού 1,385 εκατ. € για:

•Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας, προβλεπόμενη δαπάνη 1,2 εκατ. ευρώ
•Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας - Melinet, προβλεπόμενη δαπάνη 5.000 ευρώ
•Εκπαιδεύσεις - Εντυπα, προβλεπόμενη δαπάνη 100.000 ευρώ
•Στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης, προβλεπόμενη δαπάνη 80.000 ευρώ.
•Επίσης για τον Εξορθολογισμό της Νομαδικής Μελισσοκομίας εγκρίθηκε συνολική δαπάνη μέχρι ποσού 3,965 εκατ. ευρώ για τις παρακάτω επιμέρους δράσεις:
•Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων (αντικατάσταση κυψελών), προβλεπόμενη δαπάνη 1,3 εκατ. ευρώ
•Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας, προβλεπόμενη δαπάνη 2,665 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή, η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και ο έλεγχος της υλοποίησης του προγράμματος διενεργούνται από τη Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και ΑΠΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τα Κέντρα Μελισσοκομίας, τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπ. Γεωργίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Για την αντικατάσταση κυψελών, ενισχύεται το 80% της επιλέξιμης δαπάνης (μέχρι του ποσού των 27,5 ευρώ ανά κυψέλη), υπό την προϋπόθεση ότι: ο εμβρυοθάλαμος κυψέλης θα είναι τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με βάση κινητή ή σταθερή, καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας, τα αντίστοιχα πλαίσια, συνδετήρες για το καπάκι και συνδετήρες για την κινητή βάση.

Οι κυψέλες μπορεί να διαθέτουν κινητή ή σταθερή βάση κατ' επιλογή του δικαιούχου.

Στη δράση «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για την πραγματοποίηση μετακίνησης, με τη χρήση ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτικών αυτοκινήτων (προμήθεια καυσίμων, διόδια κ.λπ.) ή φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτωτικές) και οχηματαγωγών πλοίων (εισιτήρια φεριμπότ) τουλάχιστον 50 μελισσιών από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι ας γνωρίζουν ότι: ο αριθμός των μετακινούμενων μελισσιών, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 50, δεν πρέπει να ξεπερνά τον συνολικό αριθμό των κατεχόμενων μελισσιών. Και θα πρέπει να ενημερώσουν με αίτηση τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα εξής: την περιοχή της μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου, τον συνήθη χρόνο παραμονής των μελισσιών στη θέση αυτή, την πιθανή τοποθεσία μετακίνησης των μελισσιών (περιφερειακή ενότητα, δήμος, θέση) και τον μήνα που θα μετακινηθούν τα μελίσσια, καθώς και το πόσο διάστημα θα παραμείνουν στη νέα τοποθεσία.

H απόσταση μεταξύ της μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου και του σημείου μετακίνησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 χλμ. για την ηπειρωτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Κρήτης και Εύβοιας και των 20 χλμ. για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περιοχή όπου ζει το μελίσσι για την παραγωγή που δίνει η κάθε κυψέλη. Για παράδειγμα, ένα μελίσσι που ζει στην ηπειρωτική Ελλάδα και μετακινείται συχνά σε τόπους με ανθοφορία μπορεί να δώσει παραγωγή μέχρι 3 φορές τον χρόνο. Αντίθετα ένα μελίσσι που ζει σε νησί θα δώσει από μισή μέχρι μιάμιση παραγωγή τον χρόνο.

Οι ποικιλίες του μελιού και οι τιμές

Δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το μέλι ανθέων, που η πρώτη ύλη προέρχεται από άνθη προρτοκαλιάς, λουλουδιών κ.λπ., και το μέλι μελιτωμάτων που η πρώτη του ύλη προέρχεται από έλατα, πεύκα, βελανιδιές, καστανιές κ.λπ. Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση και ξεκινά από τα 10 ευρώ το κιλό για το συμβατικό μέλι και αυξάνεται στα 14 ευρώ το κιλό για το βιολογικό μέλι. Τα είδη μελιού είναι τα εξής:

Θυμαρίσιο: Κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες. Θεωρείται ο «βασιλιάς» του μελιού και «πιάνει» τη μεγαλύτερη τιμή, καθώς έχει επικρατήσει στην αγορά.

Πευκόμελο: Το 65% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, έχει έχει χαμηλή συγκέντρωση ζαχάρων, δεν κρυσταλλώνει.

Ελάτης: Θεωρείται από τα καλύτερα μέλια και παραμένει ρευστό.

Πορτοκαλιάς: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπριδερό.

Ηλίανθου: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κιτρινωπό.

Ερείκης : Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κοκκινωπό.

Καστανιάς: Προέρχεται από ανάμειξη μελιτώματος με νέκταρ. Εχει έντονο άρωμα και κρυσταλλώνει σε 1,5 με 2 χρόνια.

Βαμβακιού: Κρυσταλλώνει γρήγορα σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπριδερό.

Ακακίας: Κρυσταλλώνει μετά τους 12 μήνες.

Πληροφορίες:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Τηλ. 2102124000
www.minagric.gr
ΟΠΕΚΕΠΕ, Τηλ. 210-8802000
www.opekepe.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger