14/5/12

Οι 10 πιο πρωτοπόρες εταιρείες στον κόσμο στον κλάδο της υγείας

Σε εταιρίες των οποίων οι καινοτομίες έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανία τους, αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού Fast Company.

Παρακάτω ακολουθεί λίστα με τις top 10 εταιρίες της φαρμακευτικής βιομηχανίας:

Πρωτοπορία του NMDP η τεχνολογία αντιστοίχισης για μεταμοσχεύσεις. Μόνο στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, 10.000 άτομα κάθε χρόνο χρειάζονται μεταμόσχευση του μυελού των οστών, ενώ παγκοσμίως γίνονται 5.600. Το πρόγραμμα αυτό μείωσε το χρόνο αναμονής κατά 15%, ενώ έχει ενσωματώσει νέους αλγορίθμους για την καλύτερη αντιστοίχιση με τους δωρητές. Οι ετήσιες δωρεές έχουν αυξηθεί κατά 60% από τις εκστρατείες που γίνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων (social media), ενώ το πρόγραμμα έχει πρόσβαση σε 18.5 εκατομμύρια υποψηφίους. Το σύστημα εγγραφής στο πρόγραμμα αποτελεί το βασικότερο εργαλείο αναζήτησης οποιουδήποτε κέντρου μεταμοσχεύσεων.

Το νοσοκομειακό αυτό δίκτυο ανήκει στη λίστα λόγω της υψηλής ποιότητας της ιατρικής περίθαλψης που παρέχει στο σπίτι των ασθενών. Παρέχει κάθε είδους περίθαλψης με χαμηλό κόστος, αλλά το βασικότερο του πρόγραμμα είναι το "Home Health CareServices" όπου με τις εφαρμογές της τηλεϊατρικής ορισμένες ασθένειες θεραπεύονται από το σπίτι του αρρώστου, μειώνοντας έτσι το συνωστισμό στα νοσοκομεία.

Η Walgreens, η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, επαναπροσδιορίζει τον ρόλο των φαρμακοποιών καθώς και της ίδιας φαρμακευτικής. Ο νέος σχεδιασμός των καταστημάτων της διευκολύνει τους φαρμακοποιούς στα καθήκοντα τους, ενώ ταυτόχρονα τους καθιστά περισσότερο ως συμβούλους υγείας. Μπορούν να εξετάζουν τα φάρμακα των ασθενών, καθώς και να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση του ασθενή ή το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα. Στα προϊόντα της αλυσίδας πλέον προστέθηκαν και τρόφιμα, ενώ επίσης οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιούν μέσω του iPad του καταστήματος ένα πρόγραμμα με οδηγίες για την υγεία.

Το κόστος της επίσκεψης στον γιατρό καθώς και η ποιότητα των υπηρεσιών συχνά απασχολούν τον ασθενή. Η Castlight δημιούργησε μια διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές καθώς και την αξιολόγηση των γιατρών από άλλους ασθενείς.

Η AssistiveWare δημιούργησε smart-phone εφαρμογές (apps) οι οποίες μιλούν για εκείνους που δεν μπορούν. Το προϊόν της ονομάζεται Proloquo το οποίο στα λατινικά σημαίνει "μιλώντας δυνατά", ενώ λειτουργεί σε iPad καθώς και άλλες κινητές συσκευές. Το λογισμικό της εφαρμογής μπορεί να μετατρέπει το κείμενο σε ομιλία και προορίζεται για άτομα με αυτισμό, Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) ή άλλες συνθήκες που δυσχεραίνουν την ομιλία. Το Proloquo προβλέπει τις λέξεις καθώς πληκτρολογούνται, καθιστώντας ευκολότερη τη χρήση του.

Η IBM ενίσχυσε τον "Watson" υπολογιστή της με τη δυνατότητα να αναλύει μέχρι και 200 εκατομμύρια σελίδες ιατρικών ερευνών -σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρία WellPoint- και να κάνει διάγνωση εντός μερικών δευτερολέπτων.

Η Ossur κατασκεύασε το "έξυπνο" γόνατο, την πρώτη μηχανοκίνητη συσκευή που λειτουργεί βάσει της προσωπικής πρόθεσης. Η συσκευή χρησιμοποιεί αισθητήρες που υπολογίζουν τη θέση του γόνατου καθώς και την πίεση που ασκείται σε αυτό. Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται ασύρματα σε έναν ενσωματωμένο υπολογιστή ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει την επόμενη φυσιολογική κίνηση. Επίσης αναλύει τον ατομικό τρόπο βαδίσματος, "μαθαίνοντας" τις ατομικές κινήσεις και μειώνοντας έτσι την πίεση στο υπόλοιπο σώμα.

Το δίκτυο Heritage Provider επιθυμεί να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο ο οποίος θα αναλύει το ιστορικό του ιατρικού φάκελου του ασθενή και θα προβλέπει πόσες μέρες το χρόνο συνήθως καταλήγει στο νοσοκομείο. Βάσει των πληροφοριών αυτών το ιατρικό προσωπικό μπορεί να προλαμβάνει επείγοντα περιστατικά. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε ένα διαγωνισμό με έπαθλο 3 εκατομμύρια δολάρια για τη νικητήρια ομάδα, ωστόσο μια τέτοια επίτευξη θα επιφέρει σημαντική μείωση στα έξοδα των νοσοκομείων, λόγω της μείωσης της διαμονής σε αυτά.

Η Esri δημιούργησε τη "γεω-ιατρική" σχεδιάζοντας χάρτες που υποδεικνύουν τα συχνότερα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται ανά τοποθεσία. Στην ουσία δημιουργείται έτσι το ιατρικό ιστορικό της περιοχής. Οι γιατροί μέσω αυτού του εργαλείου μπορούν να είναι προετοιμασμένοι για το τι να προσέχουν και να περιμένουν.

Η 3M δημιούργησε ένα καρδιολογικό ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο το οποίο συμβάλλει στην αναβάθμιση της τηλεϊατρικής. Η ποιότητα του ήχου στην τηλεϊατρική είναι σημαντική. Η συσκευή αυτή της 3M λειτουργεί βάσει του συνδυασμού ενός ψηφιακού αισθητήρα και ενός μειωτή θορύβου ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας ήχο της καρδιάς και των πνευμόνων. Μπορούν να συνδεθούν και να μεταδοθούν μέσω Bluetooth σε έναν ή περισσότερους ειδικούς, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι γιατροί στην Ιαπωνία πέρυσι χρησιμοποίησαν τη συσκευή αυτή για να παρακολουθούν τους αστροναύτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger