4/4/12

Πλήρης αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα για την ενίσχυση της αγοράς και της επιχειρηματικότητας!

Aλλάζουν οι κανόνες στην αγορά για να διευκολυνθούν η επιχειρηματικότητα, αλλά και ο ελεγκτικός μηχανισμός. Αυτό επιτυγχάνεται με την αναμόρφωση του αγορανομικού κώδικα ο οποίος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ παράλληλα το υπουργείο προωθεί με ταχείς διαδικασίες και την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθούν την Κοινή υπουργική Απόφαση, η οποία θα λύσει τα χέρια σε εκατοντάδες επιχειρηματίες και επίδοξους επιχειρηματίες οι οποίοι επιθυμούν να ανοίξουν εμπορική επιχείρηση. Παράλληλα προωθείται και η αλλαγή του κώδικα δήμων και κοινοτήτων. Το σκεπτικό των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών εστιάζει στη βασική παραδοχή ότι ο επιχειρηματίας δεν είναι εκ προτέρων απατεώνας. Για τον λόγο αυτό θα απαιτείται μια υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία και εκ των υστέρων, κατά τη λειτουργία της επιχείρησης, θα γίνεται ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε μια ριζική αλλαγή των κανόνων λειτουργίας της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό αναμορφώνεται πλήρως ο Αγορανομικός Κώδικας (302 άρθρα), μέσω της τροποποίησης αρκετών αλλά και της κατάργησης περισσότερων. Μέσω της αλλαγής αυτής περιορίζονται τα άρθρα του συγκεκριμένου Κώδικα στο 1/3 διευκολύνοντας τόσο τους επιχειρηματίες όσο και στους ελεγκτές. Στο πλαίσιο αυτό καταργείται η ένιαια της Αγορανομικής Διάταξης και αντικαθίσταται «από κανόνες διακίνησης και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών».
Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας προωθούν συγκεκριμένη μεθοδολογία ελέγχων σε όλα τα ζυγιστικά συστήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Συγκεκριμένα συγκροτείται ομάδα αποτελούμενη από 250 υπαλλήλους οι οποίοι για τις τρεις επόμενες εβδομάδες θα εκπαιδευτούν από τη διεύθυνση Μετρολογίας για την αξιοπιστία των μετρήσεων.
Την ίδια ώρα ξεκινάει στο λιανεμπόριο ενημερωτική καμπάνια για την αναγραφόμενη πληροφόρηση στα καρτελάκια των τιμών για είδη προσφοράς. Εν τω μεταξύ η νέα κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και εκπαιδευτηρίων για την επόμενη σχολική χρονιά. Η φετινή «σχολική» χρονιά πάντως είχε αρκετούς επιχειρηματίες οι οποίοι έβαζαν παρατύπως καπέλο στα δίδακτρα. Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης τα δίδακτρα έπρεπε να είναι «παγωμένα» για το σχολικό έτος 2011- 2012. Από τους ελέγχους που διενήργησε κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου επιβλήθηκαν πρόστιμα σε επτά εκπαιδευτήρια διότι εισέπραξαν αυξήσεις έως και 20%, αλλά η διαδικασία ακολουθεί τη νομική οδό και δεν έχει τελεσιδικήσει.
Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι όλα τα εκπαιδευτήρια έχουν ενημερώσει το υπουργείο για τους τιμοκαταλόγους της νέας σχολικής χρονιάς από τους οποίους προκύπτουν μηδενικές, μικρές αυξήσεις ή ακόμη και μειώσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger