19/4/12

Κανένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα τελικά, ο Μπαροσο αρκέστηκε στην υλοποίηση των Μνημονίων και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ!

Με δύο παράλληλες ανακοινώσεις από Αθήνα και Βρυξέλλες ξεδιπλώθηκε χθες το κουβάρι των δράσεων στήριξης του ιδιωτικού τομέα που σχεδιάζονται για τους επόμενους μήνες. Μεγάλες εκπλήξεις δεν ήρθαν, τουλάχιστον όχι ευχάριστες.

Στο περιβόητο «Σχέδιο Μάρσαλ» μπήκε οριστική ταφόπλακα. Αναδείχθηκε μάλιστα από την κυβέρνηση (χωρίς κοινοτική απάντηση) και ο κίνδυνος τα κονδύλια να στερέψουν μετά το 2013, ειδικά προς την Αττική, λόγω… ανάπτυξης.

Στο πεδίο των επιδοτήσεων τα στοιχεία της Ε.Ε. έδειξαν ότι 20 δισ. ευρώ παραμένουν στο ράφι, εκ των οποίων τα 5 δισ. είναι κεφάλαια προς ΜΜΕ. Στο ποσό αυτό πρόσθεσε και άλλα 4,2 δισ. ευρώ η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας Σχέδιο Δράσης για ανέργους και μικρομεσαίους που ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Τα πιο πολλά από όσα χθες ανακοινώθηκαν από τον κ. Μπαρόζο είναι γνωστά. Το πολυσυζητημένο σχέδιο για την ανάπτυξη περιείχε τελικά μία αναλυτικότερη καταγραφή των μέτρων του μνημονίου και των παρεμβάσεων που αναμένονται για να «τσουλήσει» το ΕΣΠΑ.

Πιο χρήσιμη ήταν, ίσως, η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν ότι δεν υπάρχει σκέψη για σχέδιο Μάρσαλ. «Το σχέδιο Μάρσαλ κόστιζε 2,1% του ΑΕΠ και το σύνολο του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα φτάνει ήδη στο 177% του ΑΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, στην έκθεση, αναλύεται ανά πεδίο το ύψος των αδιάθετων κονδυλίων: επί συνόλου 42,8 δισ. ευρώ (χρηματοδοτήσεων για το ΕΣΠΑ, την Αλιεία, την Γεωργία, την έρευνα την μετανάστευση κλπ.) έχουν διατεθεί 22 δισ. ευρώ.

Δηλαδή πάνω από 20 δισ. ευρώ περιμένουν στο… ράφι, αποτελώντας ουσιαστικά το «Marshal Plan» που η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό αλλά δεν καταφέρνει να λάβει. Από αυτά, τα περισσότερα προέρχονται από το ΕΣΠΑ αλλά και από γεωργικές επιδοτήσεις.

Πιο συγκεκριμένη για τα αναπτυξιακά εργαλεία ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου στην επιστολή για το ίδιο θέμα που έστειλε στον κ. Μπαρόζο, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις της Ε.Ε.

Καταγράφονται τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες που ήδη προωθούνται σε συνεννόηση με τις κοινοτικές αρχές, με κεντρικό άξονα το «Σχέδιο Δράσης» αξίας 4,3 δισ. ευρώ για την απασχόληση των νέων, αλλά και οι αλλαγές στους κανονισμούς της Ε.Ε. που ζητούνται για να έρθει το πολυπόθητο χρήμα στην αγορά.

Η κυβέρνηση ζητά από την Ε.Ε. παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ (δεν υπάρχει ακόμη απάντηση) μεταξύ των οποίων:

• Θα χρηματοδοτείται η διατήρηση θέσεων εργασίας.


• Θα επιδοτούνται δράσεις που σχετίζονται με το κράτος πρόνοιας.
• Στις χρηματοδοτήσεις νέων επιχειρηματιών μείωση του ποσοστού ιδίας συμμετοχής στο 20% του κόστους του έργου.
• Θα επιδοτούνται για 2 χρόνια και τα λειτουργικά έξοδα.
• Θα υπάρχει ευελιξία (;) στις νέες επιχειρήσεις σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
• Νέα μέθοδος επαναληπτικών προσκλήσεων ενδιαφέροντος και ανάλογων αξιολογήσεων.
• Προγράμματα επιβράβευσης των πραγματικά καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών.
• Παροχή εγγυήσεων για δανεισμό και χαμηλότοκων δανείων με απλές διαδικασίες, τουλάχιστον σε όσους έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο ΕΣΠΑ.
• Αύξηση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης ανά διετία από το ΕΣΠΑ (de minimis).

Οι παραπάνω παρεμβάσεις -αν γίνουν αποδεκτές- θα περιληφθούν στο Σχέδιο Δράσης των 4,2 δισ. ευρώ που καταστρώνεται από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας και θα περιλαμβάνει προγράμματα για στήριξη ανέργων, υποψήφιων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, και θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο για να υλοποιηθεί έως το 2015. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, προωθούνται δράσεις στήριξης της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, των καινοτόμων εταιρειών αλλά και του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Τι θα γίνει έως τότε; Η κυβέρνηση, αλλά και η Επιτροπή, επανέλαβαν χθες τα προγράμματα που από μήνες έχουν προαναγγελθεί, αλλά δεν προχωρούν. Ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για 5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Το πιο προβεβλημένο το τελευταίο διάστημα σχέδιο που είναι η παροχή δανείων προς εταιρείες από την ΕΤΕπ με εγγύηση χρήματα του ΕΣΠΑ (600 εκατ. ευρώ φέτος) βρίσκεται στο στάδιο επιλογής τραπεζών. Το δεύτερο σκέλος δανείων προς εταιρείες για μεγάλα έργα υποδομής (π.χ. αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες) όπως ανακοινώθηκε χθες, αναβάλλεται πιθανότατα για τον Οκτώβριο, καθώς ενδεχομένως το καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα κοινοτικά όργανα…

Τα λεφτά που διαχειρίζεται το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) παραμένουν και αυτά στο ράφι, ελλείψει δυνατότητας μεγάλης μόχλευσης από τις τράπεζες. «Η μόχλευση κοινοτικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της Ε.Ε. είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά» αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.

Όσο για τα υπόλοιπα (εκτός μικρομεσαίων) αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, στην επιστολή Παπαδήμου περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την απλοποίηση του συστήματος με στόχο 2,3 δισ. ευρώ το 2012.

Πηγή: capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger