10/4/12

Κλάδος ποτών: και από ζυθοποιεία πλέον η παραγωγή μη αλκοολούχων ποτών και εμφιαλωμένου νερού

«Πόλεμος» ανάμεσα στις ζυθοποιίες και στις εταιρείες παραγωγής μη αλκοολούχων ποτών αναμένεται να ξεσπάσει το επόμενο διάστημα, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της ρύθμισης βάσει της οποίας επιτρέπεται πλέον στα ζυθοποιεία η παραγωγή και η εμφιάλωση μη αλκοολούχων ποτών, αλλά και νερού, από τις ίδιες γραμμές παραγωγής με αυτές που χρησιμοποιούν για την παραγωγή μπίρας.

Αν και για την ώρα το συλλογικό όργανο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αναψυκτικών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), κρατά χαμηλούς τους τόνους, κάποια εκ των μελών του κάνουν λόγο για «φωτογραφική» διάταξη, η οποία στόχο έχει να εξυπηρετήσει όχι μόνο τα συμφέροντα των μικροζυθοποιών, αλλά τη συνεργασία δύο πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου της ζυθοποιίας και του κλάδου των αναψυκτικών. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή κατατέθηκε ως προσθήκη -και όχι ως τροπολογία- στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Το προηγούμενο διάστημα η ρύθμιση αυτή παρουσιάστηκε ως αίτημα των μικροζυθοποιών. Αυτοί όμως ήταν οι “λαγοί”», υποστηρίζει στην «Καθημερινή» επικεφαλής βιομηχανίας αναψυκτικών ελληνικών συμφερόντων με ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό, διότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εδώ και αρκετό διάστημα φέρεται να κυοφορείται συνεργασία μεταξύ της Carslberg και της Pepsico επί ελληνικού εδάφους, καθώς ήδη σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, η Carlsberg εμφιαλώνει σήματα της Pepsico. Η Carlsberg στην Ελλάδα διαθέτει ένα εργοστάσιο με τρεις γραμμές παραγωγής (πρόκειται για το εργοστάσιο της Μύθος στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης), ενώ η Pepsico-Ηβη διαθέτει δύο εργοστάσια, ένα στα Οινόφυτα για την παραγωγή των αναψυκτικών και των χυμών και ένα στο Λουτράκι Κορινθίας για την εμφιάλωση νερού.

Ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξει η παραπάνω συνεργασία κορυφής, η διάταξη αυτή είναι προς όφελος των μικρών ζυθοποιών, οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους. Η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης του κ. Δ. Πολιτόπολου επιθυμεί να λανσάρει στην αγορά παγωμένο τσάι του βουνού, ενώ ενδιαφέρον για την παραγωγή αναψυκτικών έχει εκδηλώσει και η Χήτος, η οποία δραστηριοποιείται ήδη στην εμφιάλωση νερού, αλλά και στην παρασκευή μπίρας, μέσω της συμμετοχής της στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία που παράγει τη FIX.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχει ήδη μία περιφερειακή ζυθοποιία που παράγει και αναψυκτικά. Πρόκειται για την εταιρεία Magnus Magister με έδρα τη Ρόδο.

«Αυτό που ζητούμε είναι τουλάχιστον ίση μεταχείριση. Δηλαδή να ισχύει και το αντίστροφο, να μπορούν οι εταιρείες που παράγουν αναψυκτικά να χρησιμοποιούν, εάν το επιθυμούν, τις ίδιες γραμμές για την παραγωγή μπίρας», είναι η κεντρική θέση του ΣΕΒΑ, ο οποίος δεν αποκλείεται να επανέλθει στο θέμα μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που, παρά το αίτημα κάποιων εκ των μελών του να υπάρξει επίσημη παρέμβαση-διαμαρτυρία στο υπουργείο Ανάπτυξης, τελικά επελέγη μια πιο μετριοπαθής αντιμετώπιση για την ώρα.

Η ανάδρομη ισχύς της συγκεκριμένης ρύθμισης τέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη. Ο βουλευτής της Ν.Δ. και εισηγητής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο Κ. Χατζηδάκης εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η επίμαχη ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είναι η καλύτερη και τόνισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger