6/4/12

Τι προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα!

«Το νομοσχέδιο αφορά την υποστήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε μια χώρα με τέσσερα μεγάλα προβλήματα - γραφειοκρατία, φορολογικό σύστημα, διαφθορά και ρευστότητα - κι έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό εμποδίων», ανέφερε η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η κ. Διαμαντοπούλου συμμερίστηκε τις αντιδράσεις βουλευτών για τις συνθήκες επεξεργασίας του ογκωδέστατου (329 άρθρα) νομοσχεδίου:

«Δεν θα το ήθελα με την διαδικασία του επείγοντος, ούτε είμαι υπερήφανη για την διαδικασία. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η συζήτηση θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη επάρκεια. Όμως το νομοσχέδιο έχει πίσω του δουλειά πολλών χρόνων και όχι απλά μηνών και δεν μπορεί να θεωρούμε πως το Κοινοβούλιο μπορεί να λειτουργεί με διαδικασίες επείγοντος μονάχα για το Μνημόνιο και όχι για μείζονα ζητήματα. Όλοι έχουμε ευθύνες - και αυτοί που ζητούσαν εκλογές από την πρώτη μέρα, βάζοντας στην άκρη τα σημαντικά προβλήματα της χώρας», είπε.
 

Αναφερόμενη στους τέσσερις πυλώνες του νομοσχεδίου, η κ. Διαμαντοπούλου υποσχέθηκε να εξεταστεί στο μέλλον, χθεσινή αναφορά του Σωκράτη Ξυνίδη, πως «σε σύνολο εγγυήσεων που παραχωρήθηκαν από το 2004 μέχρι το 2011, ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων, τα 5,1 δισ. δόθηκαν μέσα σε ένα εξάμηνο το 2009». «Υπάρχει και το θέμα της ρευστότητας: Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνεια οι επιχειρήσεις. Κάνουμε κινήσεις; Βεβαίως. Μόνον που μπορούν να απελευθερωθούν μόνον μετά απ' το PSI. Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να δώσουν τα χρήματα σε όλες τις Περιφέρειες, όπως είναι διατεταγμένο το ΕΣΠΑ. Είναι βήματα που δεν πρέπει να χάνουμε, ούτε μία μέρα», ανέφερε η υπουργός Ανάπτυξης.

Σχετικά η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στα μέτρα του νομοσχεδίου για υποστήριξη των επενδύσεων άνω των 2 εκ. ευρώ, απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών του Invest in Greece, την επιτάχυνση των επενδύσεων στις περιοχές με αρχαιολογικά ευρήματα σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, περιορισμό σε μία υπηρεσία της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων για διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά, την διευκόλυνση μέσω του single window της ανάδειξης ενός επιχειρηματία σε εξαγωγέα και την διευκόλυνση ίδρυσης επιχειρήσεων νέων επιχειρηματιών μέσω κατάργησης άχρηστων νόμων.

Σε σχέση με τους ισολογισμούς των εφημερίδων, η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησε πως «ο Τύπος έχει κάνει τον προγραμματισμό του με βάση ποσά που βασίζονται στους ισολογισμούς, οπότε προτείνω να ξεκινήσει η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες από την 1η Ιουλίου του 2012, ώστε να υπάρξει περίοδος προσαρμογής».

Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου ευχαρίστησε τους βουλευτές (και ονομαστικά τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κ.κ. Μπατζελή και Χατζηδάκη) που «με τόσο δύσκολες συνθήκες στην τόσο δύσκολη στιγμή, όταν όλα γύρω μας γίνονται όλα αυτά που μας επηρεάζουν σε καθημερινή βάση, έχουμε το κουράγιο, την δύναμη και αποφασιστικότητα, να προχωρήσουμε τη χώρα μπροστά».
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger