7/4/12

Σε εφαρμογή από τη Μ.Τρίτη το νέο Πληροφοριακό Σύστημα για τις Εξαγωγές

Τη νέα εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος τελωνείων (ECS), μέσω του οποίου οι εξαγωγές διενεργούνται χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση, θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης.
Με την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος ελέγχου εξαγωγών (ECS), από την περασμένη Τρίτη, το μεγαλύτερο μέρος των τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων της εξαγωγής, της προσωρινής εξαγωγής και της επανεξαγωγής διεκπεραιώνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, μειώνοντας τον χρόνο τελωνισμού και τα διοικητικά βάρη της επιχείρησης.

Ειδικότερα, με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία:
• Η υποβολή εγγράφων, οι απαιτούμενες δηλώσεις και αιτήματα (όπως η ακύρωση ή η διόρθωση της διασάφησης) που κατατίθενται στο τελωνείο από τους συναλλασσομένους, θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και η επικοινωνία με τις τελωνειακές αρχές αντικαθίσταται από την επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όλες τις φάσεις του καθεστώτος εξαγωγής.
• Οι αποφάσεις του τελωνείου (π.χ. απόφαση για έλεγχο, για άδεια παραλαβής, για εξαγωγή, για έξοδο, επιβεβαίωση εξόδου) θα γνωστοποιούνται στον συναλλασσόμενο ηλεκτρονικά.
• Η ηλεκτρονική υποβολή της διασάφησης εξαγωγής πραγματοποιείται εντός καθορισμένων από τις διατάξεις προθεσμιών, πριν την αναχώρηση του μέσου μεταφοράς ή πριν τη φόρτωση των εμπορευμάτων στο μέσο μεταφοράς που διέρχεται τα σύνορα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger