13/4/12

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: 5 στις 10 γυναίκες θέλουν να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση

Σε δύσβατο μονοπάτι εξελίσσεται για τέσσερις στις δέκα γυναίκες ακόμη και η πρόθεση τους για ενασχόληση με το επιχειρείν.

Βασική αιτία η αποθάρρυνση από το οικογενειακό τους περιβάλλον και κυρίως από τους συζύγους, καθώς κάποιοι εξ αυτών όντας άνεργοι, ή με εισόδημα που έχει συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, φοβούνται ότι μία επιχειρηματική επιτυχία των γυναικών τους θα θέσει σε… κίνδυνο το οικονομικό status των ιδίων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ), που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΕ σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Η έρευνα, που αφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και απασχολησιμότητα και πως αυτές οι δύο παράμετροι επηρεάστηκαν εξαιτίας της κρίσης, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 200 ανέργων γυναικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα παρουσιάστηκε στην εναρκτήρια ημερίδα του έργου ‘Balkan Women Coalition For Professional Qualification and Training in the field of Business and Economic Science’.

Στην ημερίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας συστάθηκε Φορέας Υποστήριξης για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, την Εκπαίδευση και την Ενδυνάμωση των Γυναικών στα Βαλκάνια συμμετείχαν εκπρόσωποι γυναικείων επιχειρηματικών φορέων από: Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία και Τουρκία. Στόχος του φορέα είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου για τους γυναικείους επιχειρηματικούς συνδέσμους που συμμετέχουν.


Πέντε στις δέκα γυναίκες θέλουν τη δική τους επιχείρηση

Λύση ή και όνειρο ζωής αποτελεί για πέντε στις δέκα γυναίκες (45%) η δημιουργία δικής τους επιχείρησης, ενώ τέσσερις στις δέκα (40%) είναι διστακτικές στο επιχειρηματικό ρίσκο λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Ένα μεγάλο ποσοστό, ήτοι 15%, των συμμετεχουσών στην έρευνα απέφυγε να απαντήσει.

Από το 45% των γυναικών που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν τη δική τους επιχείρηση το 25% φοβάται να κάνει το επόμενο βήμα λόγω έλλειψης κινήτρων, το 15% λόγω έλλειψης υποδομών για την υποστήριξη της οικογένειας και το 42% εξαιτίας αποθάρρυνσης και παρεμπόδισης από το οικογενειακό περιβάλλον. Το 18% δείχνει ως αιτία της αναβλητικότητας του για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας άλλους λόγους.

Η απουσία στήριξης από την πολιτεία φρενάρει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα
Για απουσία δομών και στήριξης από την πολιτεία που φρενάρει την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας από οργανώσεις, φορείς αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα αλλά και της ανεργίας που καλπάζει, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα πρέπει να ενθαρρύνεται και προπάντων να είναι ισότιμη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ είναι «απαραίτητο να απαλειφθούν όλοι εκείνοι οι ανασταλτικοί παράγοντες, που δυσχεραίνουν την πλήρη ένταξη των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα μέσα από μία συγκροτημένη πολιτική πρόνοιας και υποστηρικτικών δομών για τη γυναίκα και την οικογένεια».

«Οι εργαζόμενες γυναίκες και οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να υποτιμούνται παρά το γεγονός ότι αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού ενώ υπερτερούν σε μαθησιακό επίπεδο» ανέφερε η Ελισάβετ Τζιάλλα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger