22/3/12

Βραβεύτηκαν οι πιο καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις στο διαγωνισμό Make Innovation Work!

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μέσω της Επιτροπής Καινοτομίας και Εκπαίδευσης, με την ουσιαστική συμβολή μεγάλων Ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον πρωτοποριακό παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτόμων επιχειρηματικών προτάσεων με τίτλο Make Innovation Work. Η βράβευση των καλύτερων επιχειρηματικών προτάσεων πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2012 σε ειδική τελετή στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Ο διαγωνισμός κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένος καθώς κατατέθηκαν 273 επιχειρηματικές προτάσεις συνολικά από φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα, το εξωτερικό και την ευρύτερη Ελληνική Διασπορά.

Μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης αναδείχτηκαν οι πλέον ολοκληρωμένες προτάσεις αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας διαθέτει σημαντικό και ελπιδοφόρο απόθεμα καινοτόμων και επιχειρηματικών μυαλών, το οποίο με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να συνδράμει στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Αποτελέσματα και πληροφορίες Διαγωνισμού

1. 1ο Βραβείο Διαγωνισμού

Τίτλος: «Παραγωγή βιομάζας άλγης με υψηλή θερμιδική αξία ως εναλλακτικό καύσιμο», Ιωάννης Σπορίδης – Αντωνιάδης & Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

2. Καλύτερες προτάσεις ανά τομέα

i. Τομέας εναλλακτικής γεωργίας

Τίτλος: «Παραγωγή βιομάζας άλγης με υψηλή θερμιδική αξία ως εναλλακτικό καύσιμο», Εκπρόσωπος Ομάδας: Ιωάννης Σπορίδης – Αντωνιάδης

ii. Τομέας πράσινης ενέργειας

Τίτλος: «Δεξαμενή Multitank», Εκπρόσωπος: Χριστοφύλλης Δούραλης

iii. Τομέας μεταφορών - ναυτιλίας

Τίτλος: «Βιομηχανικό Σύστημα Παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και βελτιστοποίησης της παραγωγής σύνθετων μερών υψηλών επιδόσεων από ανθρακονήματα», Εταιρία: INASCO HELLAS

iv. Τομέας τουρισμού

Τίτλος: «Κτήμα Άνοιξης Γρεβενών», Εταιρία: Κτήμα Άνοιξης Γρεβενών

3. Βραβεία

Χρηματικό Βραβείο

Χρηματικό βραβείο το οποίο θα καταβληθεί σε ευρώ και θα ισούται με το ποσό των εκατό χιλιάδων δολαρίων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ($ 100,000.00), κατά τη νομισματική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών την ημέρα απονομής των βραβείων.



Σειρά Προνομιακών Παροχών
•Δωρεάν παροχή λογισμικού και υπηρεσιών τεχνολογικής υποστήριξης από εξειδικευμένη εταιρεία του είδους, χρηματικής αξίας δέκα χιλιάδων (€ 10,000.00) ευρώ.
•Δωρεάν παροχή υπηρεσιών λογιστικής και χρηματοοικονομικής υποστήριξης και υπηρεσιών φοροτεχνικού συμβούλου από εξειδικευμένη στους τομείς αυτούς εταιρεία, διάρκειας διακοσίων (200) ωρών.
•Δωρεάν διοργάνωση δίωρων παρουσιάσεων (road show) από εξειδικευμένες εταιρείες, αναφορικά με έξι επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών / καινοτομικών κεφαλαίων (venture capitals), συνολικής διάρκειας δώδεκα (12) ωρών.
•Δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (coaching) διαμόρφωσης ή και βελτίωσης επιχειρηματικού σχεδιασμού και στρατηγικής, από έμπειρα στελέχη του χώρου επενδύσεων και ανάπτυξης εταιρειών, συνολικής διάρκειας τεσσάρων (4) κατ’ ελάχιστο ωρών.
•Δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών σε ζητήματα εταιρικού/φορολογικού δικαίου /δικαίου πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας από εξειδικευμένη δικηγορική εταιρεία, διάρκειας τριάντα (30) ωρών.

Η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Η ελπίδα σήμερα δεν είναι παρά στα ανθρώπινα μυαλά, τα κεφάλαιά μας δεν είναι παρά οι ιδέες. Πριν από λίγα χρόνια είχα παρουσιάσει το βιβλίο μου το οποίο ουσιαστικά είναι το απαύγασμα της εμπειρίας μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ελληνική επαρχία με τίτλο «Έξυπνη Ελλάδα». Τελικά ποια είναι η έξυπνη Ελλάδα; Είναι η Ελλάδα που παράγει και δεν καταναλώνει. Έξυπνη Ελλάδα που έχει μία διοίκηση που δεν δυσκολεύει αλλά διευκολύνει. Όλα αυτά τα έχουμε κατανοήσει όλοι, και όσοι είμαστε στο χώρο της κυβέρνησης και όσοι είναι στο χώρο της παραγωγής, και γι’ αυτό είναι εντυπωσιακό το πώς σε όλη τη χώρα μπορεί κανείς να δει να φυτρώνουν σαν μανιτάρια νέες ιδέες κυρίως που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Και είναι πολύ εντυπωσιακό ότι οι περισσότερες καινοτομίες που βραβεύτηκαν σήμερα έχουν σχέση έμμεσα ή άμεσα με τον πρωτογενή τομέα.Είχα πάντοτε πολύ βαθιά την πίστη και προσπάθησα να το κάνω και στο υπουργείο παιδείας μέσω της έρευνας και τεχνολογίας ότι η καινοτομία πρέπει να βρίσκει ιδιαίτερη με ευκολία κεφάλαια. Δεν γίνεται να μπαίνει στη λογική των επενδυτικών νόμων και επιδοτήσεων. Χάνεται η καινοτομία, χάνεται ο χρόνος που είναι πάρα πολύ σημαντικός για να δημιουργηθεί κάτι, να αναπτυχθεί, να μπει στην αγορά. Τα venture capitals και τα business angels είναι η λύση για να βοηθηθεί η πρώτη φάση της καινοτομίας. Έχουμε εμπειρίες ανάμεσά μας είναι κάποιοι που έχουν πραγματικά σημαντικά αποτελέσματα. Είναι στοίχημα τις επόμενες 20 μέρες να ολοκληρωθεί η επιλογή πέντε venture capitals από το υπουργείο ανάπτυξης ώστε να κινήσουν περίπου 90 εκ. κεφάλαια μόνο για την καινοτομία. Καλή επιτυχία σε όλους.»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης δήλωσε: «Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί την έμπρακτη συμβολή του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στο πέρασμα από την κατήφεια στην αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας».

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού κα. Λίτσα Παναγιωτοπούλου επεσήμανε:«Στην Επιτροπή Καινοτομίας και Εκπαίδευσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου χρησιμοποιούμε ως ερείσματα τις εξελίξεις σε διάφορους καινοτομικά και τεχνολογικά ανεπτυγμένους χώρους που μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν σε πολλαπλές καταστάσεις με οποιοδήποτε ανθρώπινο δυναμικό με το μικρότερο δυνατό κόστος επενδύσεων και με βασικό στοιχείο τη συνεχή εκμετάλλευση και χρήση γνώσης. Κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι έμπρακτα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε πυρήνες ανάπτυξης δυνατοτήτων, οι οποίες να εξελίσσονται διαρκώς και να διαδίδονται τόσο στην ίδια περιοχή όσο και σε άλλες. Μπορούμε σήμερα με τα μέσα που διαθέτουμε να επιτύχουμε, να δημιουργήσουμε αυτά που μπορούν να αλλάξουν, να γυρίσουν τη σημερινή κατάσταση, και αυτό δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε ακατόρθωτο ούτε ουτοπία. Τέλος πια στην κατάθλιψη και την απαισιοδοξία! Ώρα για δημιουργία, ανάπτυξη, ανάκτηση και αναγνώριση και πάλι των αξιών μας και της χώρας μας. Ας κάνουμε όλοι μας την καινοτομία πράξη σε κάθε τομέα, διότι ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger