17/3/12

Έξυπνες επιχειρηματικές προτάσεις στο διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!

Πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες που μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν πρότειναν δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του 1ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Ιδεών και Σχεδίων του τοπικού Ιδρύματος. Οι φοιτητές οργάνωσαν τη σκέψη τους και την επιχειρηματική τους ιδέα και την παρουσίασαν έχοντας στόχο τη χρηματοδότησή τους και, γιατί όχι, την επαγγελματική ενασχόλησή τους στο μέλλον με αυτή.

Εκδήλωση με τίτλο «Η συμβολή των Διαγωνισμών Επιχειρηματικότητας στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δράσης» πραγματοποιήθηκε χθες στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πεδίον Άρεως.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) στο πλαίσιο του 1ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Ιδεών και Σχεδίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εκεί βραβεύτηκαν φοιτητές όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου οι οποίοι σκέφτηκαν κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο και το υλοποίησαν από τη σκέψη σε μία έτοιμη πρόταση.

Εκτροφείο βουβαλιών στον Πηνειό!

Η Ελευθερία Γκαραγκούνη και η Γεωργία - Δήμητρα Πάντσιου, απόφοιτες από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, κέρδισαν το 1ο βραβείο επιχειρηματικού σχεδίου για την «buffalo Farm O.E.», ένα εκτροφείο βουβαλιών που το εγκατέστησαν στο Δέλτα του Πηνειού.

«Η ιδέα μας ήταν να κάνουμε ένα εκτροφείο βουβαλιών, μιας αντίστοιχα όμως όχι τόσο μεγάλα, υπάρχουν στην Κερκίνη. Η ιδέα μάς ήρθε επειδή προερχόμαστε από το Τμήμα Οικονομικών, δεν έχουμε ιδιαίτερη φαντασία με ηλεκτρονικά μέσα, ακούμε και για την κρίση συνεχώς και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι επειδή ίσως όλοι θα γυρίσουμε στα χωριά μας», είπαν οι απόφοιτες.

Έτσι το σχέδιό τους θέλει ένα εκτροφείο βουβαλιών με περίπου δέκα υπαλλήλους. Το κρέας των βουβαλιών είναι θρεπτικό, με χαμηλές θερμίδες και κατάλληλο για δίαιτα. Η εγκατάσταση χρειάζεται δύο χρόνια, ενώ μέσα σε οχτώ χρόνια τα κορίτσια ερεύνησαν πως μπορούν να έχουν καθαρό κέρδος.

Μάλιστα η εκτροφή βουβαλιών μπορεί να προσφέρει κέρδος από 500.000 ευρώ μέχρι και 1 εκ. ευρώ!


Στην παραγωγή βιοαερίου

Οι Θανάσης Καλτσάς, Παναγιώτης Πισκολιού, Κερασία Καραλευθέρη, Ζαφείρης Υφαντόπουλος και Δημήτρης Ανέστης εργάστηκαν πάνω στο σχέδιο της μονάδας παραγωγής βιοαερίου από περιττώματα ζώων.

«Τη μονάδα μας, την «BIOGAS» την τοποθετήσαμε στη Δράμα λόγω επάρκειας πρώτης ύλης. Εμείς μπορούμε να παράγουμε βιοαέριο, το οποίο το καίμε σε μία μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικού ρεύματος. Το ηλεκτρικό ρεύμα το πουλάμε στη ΔΕΗ, ενώ τη θερμότητα που περισσεύει την προωθούμε σε θερμοκήπια για παραγωγή οπωροκηπευτικών και, τέλος, το οργανικό υπόστρωμα από την κοπριά το πουλάμε σε εταιρίες λιπασμάτων. Η ιδέα μας είναι οικονομικά βιώσιμη αν και το κεφάλαιο που χρειαζόμαστε είναι 4 εκ. ευρώ. Βέβαια πολλά κομμάτια της μονάδας μπορούν να επιδοτηθούν από την Ε,Ε.» επεσήμαναν ο Θανάσης και ο Παναγιώτης.

Οι δύο φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών δεν προέρχονται από αγροτικές οικογένειες και η έμπνευση της ιδέας τους προήλθε από το παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη.

Μάλιστα οι φοιτητές όχι μόνο σκέφτονται να εργαστούν μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους πάνω στην ίδια τους την ιδέα, αλλά θα τρέξουν και στο κυνήγι εύρεσης χρηματοδότησης.

Αγορές MeGusta

Ο Γιώργος Χατζηνώτας, φοιτητής του Τμήματος Δικτύων μαζί με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Δημήτρη Σκοπελίτη και Θεόδωρο Οικονόμου δημιούργησαν την εφαρμογή MeGusta.

Η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιείται μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Ο χρήστης του τηλεφώνου μπορεί να επισκεφθεί κάποια καφετέρια, να ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σημείο που βρίσκεται και να κερδίσει πόντους.

Οι πόντοι αυτοί μπορούν να του προσφέρουν έκπτωση σε κάποια άλλα καταστήματα, για παράδειγμα ένδυσης. Μάλιστα οι φοιτητές ήδη σχεδιάζουν την εφαρμογή αυτή με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το καλοκαίρι!

Να σημειωθεί πως βραβεία κέρδισε και η ομάδα των Ιωάννης Κολιός, Ιωάννης Μαραβέλης, Παναγιώτης Μαχαίρας, Κωνσταντίνος Πέτρου και Ιωάννης Τσιούφης με την εταιρία «Greco pellets» που σχεδίασαν, ενώ το πρώτο βραβείο επιχειρηματικής ιδέας δόθηκε στους Αναστάσιο Ανδρονικίδη, Σπύρο Γουρζουλίδη και Ανδρέα Τζηκαλάγια για την ιδέα τους «Ηλεκτρονικοί Βώλοι Αιγοπροβάτων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger