26/3/12

Αντιδράσεις των επιμελητηρίων για την μεταφορά του ΓΕΜΗ στο Υπουργείο Ανάπτυξης!

Οξύτατη ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων των επιμελητηρίων στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο αφαιρούνται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) οι αρμοδιότητες τήρησης και διαχείρισης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και μεταφέρονται στη γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για αυθαίρετη απαλλοτρίωση της περιουσίας της ΚΕΕΕ και κατ'Α επέκταση του επιχειρηματικού κόσμου μιλά ο πρόεδρός της Γιώργος Κασιμάτης εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Βουλή «θα απορρίψει αυτή την αδικαιολόγητη, απαράδεκτη και εσφαλμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις στη δήλωσή του ο κ. Κασιμάτης αναφέρει: «Οι μάσκες έπεσαν. Πλέον δεν υπάρχουν προσχήματα. Η κυβέρνηση ανατρέπει βασικές επιλογές τις οποίες και η ίδια είχε ασπαστεί και υιοθετήσει παρέχοντας κατ' επανάληψη υποσχέσεις στήριξης αυτών των επιλογών. Αποφάσισε να αφαιρέσει το ΓΕΜΗ από τον φυσικό του χώρο και αυτό δείχνει την απροκάλυπτη πρόσθεση ποδηγέτησης της επιχειρηματικότητας και την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Και όλα αυτά παραγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η επιμελητηριακή κοινότητα και τα κεφάλαια που έχει επενδύσει στο ΓΕΜΗ».

Ο κ. Κασιμάτης σημειώνει ακόμη ότι η ΚΕΕΕ έχει χρηματοδοτήσει με δικούς της πόρους χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού την ανάπτυξη και λειτουργία λογισμικού για το ΓΕΜΗ και τις «υπηρεσίες μιας στάσης» αποκτώντας και τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα και προσθέτει: «Με τη ρύθμιση η οποία κατατέθηκε στη Βουλή γίνεται αυθαίρετη απαλλοτρίωση της περιουσίας της ΚΕΕΕ και κατ' επέκταση του επιχειρηματικού κόσμου που αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης του επιμελητηριακού θεσμού».

Το ΕΒΕΑ

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σημειώνει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ξεπέρασε όλα τα εσκαμμένα και μιλά για «απαράδεκτη και ανήθικη ρύθμιση» με την οποία επιχειρείται να μπει ταφόπλακα στον εκατοντάχρονο επιμελητηριακό θεσμό. Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, το υπουργείο Ανάπτυξης «για δεύτερη φορά επιχειρεί να υποκλέψει –μετά την υφαρπαγή των αποθεματικών των επιμελητηρίων– τη βασικότερη αρμοδιότητά τους, δηλαδή τη λειτουργία του ΓΕΜΗ και ενισχύει με αρμοδιότητες το γραφειοκρατικό και αποτυχημένο κράτος».


«Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Μίχαλος, «έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Το ΒΕΑ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλος Ραβάνης σε σαφώς ηπιότερους τόνους και αφού ανέφερε τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στη δημιουργία του ΓΕΜΗ, δήλωσε ότι η μεταβίβαση της εποπτείας του στη γ.γ. Εμπορίου θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη του μητρώου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ραβάνης, «τώρα που προβλέπεται η μετάπτωση όλων των ΑΕ και ΕΠΕ στο σύστημα, η δημοσιοποίηση και καταχώρηση των στοιχείων όλων των επιχειρήσεων στη βάση του ΓΕΜΗ, η κυβέρνηση επιλέγει να ανακόψει αυτή την πορεία και να μηδενίσει την εμπειρία υπηρεσιακών στελεχών της ΚΕΕΕ που συνέδραμαν στη μέχρι σήμερα λειτουργία του». Εν συνεχεία υπογραμμίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες στην ομαλή λειτουργία του μητρώου τις οποίες αποδίδει στη διοίκηση της ΚΕΕΕ και του εποπτικού συμβουλίου και καταλήγει: «Αυτό δεν δικαιολογεί την αφαίρεση της αρμοδιότητας από την ΚΕΕΕ. Πρόκειται για ένα βήμα οπισθοχώρησης, δημιουργώντας νέα γραφειοκρατικά προβλήματα. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger