9/3/12

Γεμάτη ατζέντα για την επιχειρηματικότητα έχει η νέα υπουργός στο ΥΠΑΑΝ!

Υπουργός Ανάπτυξης σε ρόλο... «κομάντο 30 ημερών» αναλαμβάνει κατά δήλωσή της η Άννα Διαμαντοπούλου που για το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές, παίρνει στα χέρια της την... καυτή πατάτα, καθώς καλείται τώρα ουσιαστικά να διαχειριστεί το έργο των επιτελείων Κατσέλη και Χρυσοχοϊδη, αλλά και να προχωρήσει λίγο παρακάτω μια σειρά από ανοιχτά θέματα, που πάντως, δύσκολα αντιμετωπίζονται με θητεία ενός ή δύο μηνών.

Η νέα υπουργός έχει εμπειρία στα θέματα ανάπτυξης, ενώ έχει περάσει δύο φορές στο παρελθόν από τα κατατόπια του συγκεκριμένου υπουργείου, μια φορά ως γενική γραμματέας Βιομηχανίας και άλλη μια φορά επί Σημίτη το 1996 ως υφυπουργός Ανάπτυξης.

Οι καλές σχέσεις που έχτισε δε, με κορυφαίες ευρωπαϊκές προσωπικότητες κατά την περίοδο της θητείας της ως επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αξιοποιηθούν στη διαπραγμάτευση που έχει ανοίξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κοινοτικά κονδύλια και το ΕΣΠΑ, αλλά και την συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων.

Η νέα υπουργός καλείται να δώσει μεγάλη έμφαση στο πεδίο των κοινοτικών κονδυλίων που θα πρέπει να διατεθούν το συντομότερο δυνατόν στην αγορά με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την αναθέρμανση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Η ίδια άλλωστε δήλωσε χθες μετά την ορκωμοσία της εν είδει προγραμματικών ανακοινώσεων, πως το διάστημα έως τις εκλογές τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ που παραμένει απελπιστικά χαμηλή, τα αναπτυξιακά προγράμματα, και τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα για τα οποία έχει την άποψη πως πρέπει να ρυθμιστούν σύντομα ώστε να τονωθούν οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, θα πρέπει ως τις 28 Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αξιοποίησης των 15 δισ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα από το ΕΣΠΑ. Το αναλυτικό σχέδιο θα περιληφθεί σε έκθεση που θα συνταχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, την τρόικα και την ομάδα δράσης.


Οι βασικότερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η παροχή ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη των ανέργων και η αναθέρμανση των παγωμένων από πέρυσι μεγάλων έργων υποδομής. Για τους σκοπούς αυτούς προωθείται η παροχή εγγυήσεων μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 650 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ, η οποία με τη σειρά της θα χορηγήσει δάνεια διπλάσιας αξίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άλλο 1 δισ. ευρώ προβλέπεται να δοθεί από το ΕΣΠΑ για τα μεγάλα έργα (παραχωρήσεις, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.) προκειμένου να χορηγηθούν διπλάσια δάνεια, ενώ προωθείται ακόμη ένα πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων.

Το άλλο πολιτικά δύσκολο μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Άννα Διαμαντοπούλου είναι αυτό της ακρίβειας και των μόνιμων διαρθρωτικών δυσλειτουργιών που δημιουργεί η απουσία ανταγωνισμού στην αγορά. Η ίδια αναγνωρίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις τιμές των προϊόντων που παρά την ύφεση δεν υποχωρούν, ενώ σε δηλώσεις της σχολίασε ότι «δεν μπορεί μέσα στο 2012 να μην έχουμε ξεκαθαρίσει το θέμα των τιμών, των μεσαζόντων και των καρτέλ».

Πρώτη προτεραιότητα της νέας υπουργού είναι πάντως να καταθέσει προς ψήφιση και να στηρίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που της παρέδωσε χθες υπογεγραμμένο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο στηρίζεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που περιλαμβάνει τουλάχιστον 79 δράσεις πολιτικής για την άρση των πιο σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Στα πιο καυτά του θέματα που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις είναι η πλήρης άρση του καμποτάζ που απελευθερώνει την κρουαζιέρα. Μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την επέκταση του fast track και σε μικρότερης αξίας επενδύσεις, προβλέπει τη δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης επενδυτών εντός του Invest In Greece που θα λειτουργεί ως μεσολαβητής για την επιτάχυνση επενδύσεων, απλοποιεί την άσκηση εξαγωγικών δραστηριοτήτων για όλες τις επιχειρήσεις, προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων, θεσμοθετεί τη μορφή μιας νέου τύπου επιχείρησης, καθιερώνει το σήμα Ελληνικού Προϊόντος, επιταχύνει τις διαδικασίες αρχαιολογικών ερευνών.

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των μεσιτών, την αλλαγή της μεθόδου των κρατικών προμηθειών με τη χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την κατάργηση της υποχρεωτικής τιμοκαταλόγων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, κ.ά.


capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger