13/3/12

Τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες ελκύουν κεφάλαια επενδύσεων στην Ελλάδα!

Αισιόδοξα μηνύματα, σε μία εποχή και μία αγορά, όπου κυριαρχεί η κατήφεια, στέλνουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια, με μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα, τα οποία δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Την ίδια στιγμή, ειδικά ο ευρύτερος τομέας της τεχνολογίας δείχνει να προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που «αλιεύουν» αυτήν την περίοδο στην ελληνική αγορά υγιείς επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Στο επίπεδο της τεχνολογίας, οι πολυεθνικές του κλάδου, μπορεί να μην περνούν αλώβητες από την εγχώρια δυσμενή οικονομική συγκυρία, ωστόσο, διαβλέπουν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης της δράσης τους στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των έργων, που - υπό το στενό pressing της τρόικας - «βγαίνουν στον αέρα» και αφορούν στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα έχει προκηρύξει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για τη μετάβαση της Δημόσιας Διοίκησης στο cloud computing, με τη δημιουργία κεντρικών υπολογιστικών υποδομών και την εγκατάσταση κόμβου G-Cloud στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σαφώς και δεν διαφεύγει της προσοχής καμίας πολυεθνικής του χώρου, με παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της SAP Hellas για Ελλάδα και Κύπρο κ. Μάνου Ραπτόπουλου, ο οποίος σχολίασε ότι η θυγατρική του γερμανικού κολοσσού παρακολουθεί στενά την προσπάθεια του ελληνικού Δημοσίου να δημιουργήσει δομές διαφάνειας και αποδοτικότητας στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (σσ. ο όμιλος έχει εγκατεστημένες λύσεις του σε 17 υπουργεία ανά την ΕΕ), ενεργοποιώντας μάλιστα ειδικές λύσεις για την εγχώρια αγορά.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Ενθαρρυντικές για τη δυναμική της ελληνικής αγοράς, παρά την οικονομική κρίση και τις ειδικές αρνητικές συνθήκες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών λύσεων και υπηρεσιών, είναι και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Nokia Siemens Networks Ελλάς κ. Αθανάσιου Εξαρχου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία δεν αποθαρρύνεται από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, ούτε έχει πλάνα για περικοπή προσωπικού.

Μάλιστα, την ψήφο εμπιστοσύνης της στην αγορά η εταιρεία - που κατέχει την πρώτη θέση πρώτη μεταξύ των κατασκευαστών/προμηθευτών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα - τη δηλώνει τοις πράγμασι, δαπανώντας σε ετήσια βάση 30 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη, με το τμήμα R&D να απασχολεί σήμερα 540 εργαζομένους, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα, που με εφαλτήριο την Ελλάδα, εξάγονται σε όλο τον κόσμο.



ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Εξόχως ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και αφορούν καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπαίνουν στον χάρτη του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών. Τα εν λόγω κεφάλαια, παρακάμπτοντας το δυσμενές οικονομικό κλίμα, «ξεσκονίζουν», αυτήν την περίοδο, ελληνικές -κυρίως νεοφυείς, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, στις οποίες διαβλέπουν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης.

Ενδεικτικό προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το παράδειγμα της AbZorba Games, μίας εταιρείας ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα με έδρα την Αθήνα, η οποία εξασφάλισε τη χρηματοδοτική στήριξη του Βρετανού Lawrence Howe, προκειμένου να υλοποιήσει τα φιλόδοξα πλάνα ανάπτυξής της στις διεθνείς αγορές.

Ο Βρετανός επενδυτής αναγνώρισε τη στρατηγική, το μοντέλο ανάπτυξης και τα επιτεύγματα της AbZorba Games (θυγατρική της mVision Network Solutions και μέλος του επιχειρηματικού οικοσυστήματος Virtual Trip) και αποφάσισε να προχωρήσει στη χρηματοδότησή της. Η AbZorba Games αναπτύσσει live mobile casino games για έξυπνες συσκευές κινητών (Android και iOS) και έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες από την ίδρυσή της τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βρετανικό ενδιαφέρον δεν είναι το μόνο, αφού φαίνεται να συγκροτείται ένας πυρήνας δυναμικών καινοτόμων, κυρίως start up, εταιρειών, οι οποίες έχουν προσελκύσει το έμπρακτο ενδιαφέρον αλλοδαπών κεφαλαίων, που τις αξιολογούν, αυτήν την περίοδο, κι ετοιμάζονται να εκδηλώσουν στην πράξη το ενδιαφέρον τους.

Το πολυεθνικό κεφάλαιο στηρίζει την ελληνική αγορά
Τον τόνο της επενδυτικής εμπιστοσύνης του πολυεθνικού κεφαλαίου προς την ελληνική αγορά, παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, έδωσε πολύ πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού της Vodafone κ. Vittorio Colao. Ο τελευταίος, δίνοντας το «παρών» στην Αθήνα, πρόσφατα δήλωσε εμφαντικά την πρόθεση του πολυεθνικού ομίλου να συνεχίσει να επενδύει στην εν Ελλάδι θυγατρική του.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ομίλου για την ελληνική αγορά, ο κ. Colao ξεκαθάρισε ότι «η παρουσία της Vodafone στην Ελλάδα αποτελεί μία στρατηγική επιλογή για τον όμιλο Vodafone και δεν επηρεάζεται από την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η Vodafone έχει επενδύσει και θα συνεχίσει να επενδύει στην ελληνική αγορά προς όφελος των πελατών, εργαζομένων και συνεργατών της».

Η φυσική παρουσία του κ. Colao στην Αθήνα ήρθε να επιβεβαιώσει το σθεναρό ενδιαφέρον του γκρουπ για την εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών, κάτι που άλλωστε έχει διαφανεί και από το γεγονός ότι η Vodafone, πρώτη από τους άλλους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας, κατέβαλε το σύνολο του τιμήματος, ύψους 168,5 εκατ. ευρώ για την ανανέωση και επέκταση της άδειας χρήσης φάσματος συχνοτήτων κινητής επικοινωνίας.

Αλλά και η απόφαση της θυγατρικής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, Cyta Ελλάς, να επενδύσει περί τα 25-30 εκατ. ευρώ μόνο το τρέχον έτος για την περαιτέρω ανάπτυξή της επί ελληνικού εδάφους αποτελεί μια πρακτική εκδήλωση στήριξης των Κυπρίων επενδυτών προς την ελληνική αγορά.

Ως εμφανές σημάδι εμπιστοσύνης στη δυναμική των εγχώριων τηλεπικοινωνιών ερμηνεύεται και η στήριξη της Largo Limited, μητρική της Wind Ελλάς, η οποία όχι μόνο έχει επενδύσει περί τα 420 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας, αλλά «τρέχει» προγραμματισμένες επενδύσεις, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου και των λοιπών τεχνολογικών υποδομών.


ΚΕΡΔΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger