30/3/12

Σκληρή κριτική του ΕΒΕΑ για το πολυνομοσχέδιο για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα!

Για ένα δαιδαλώδες πολυνομοσχέδιο με ατάκτως ειρημένες διατάξεις, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν καταρτιστεί χωρίς ιδιαίτερη μελέτη έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μίχαλου:

«Ο τίτλος του πολυνομοσχεδίου για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι ψευδεπίγραφος. Πρόκειται περί ενός νομοθετήματος που φθάνει τις εννιακόσιες σελίδες και ουσιαστικά το μοναδικό μέτρο που πράγματι βοηθά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι αυτό που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας μορφής επιχείρησης για την οποία απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και έναρξης επιχειρηματικής δράσης.

Κατά τα άλλα, στο δαιδαλώδες πολυνομοσχέδιο είναι ατάκτως ειρημένες διατάξεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι εμφανές ότι έχουν καταρτιστεί χωρίς ιδιαίτερη μελέτη, προφανώς εξαιτίας της πίεσης χρόνου που υπάρχει για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπάρχουν διατάξεις που αναφέρουν το ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά, τη ναυτιλία, ακόμα και τη φορολόγηση των ακινήτων και τα αυθαίρετα, που είναι προφανέστατο ότι θα έπρεπε να αποτελούν ξεχωριστά νομοθετήματα. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι, με τη διάλυση που στην κυριολεξία έχει επέλθει στη δημόσια διοίκηση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, είναι αμφίβολο αν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη οι όποιες θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν στις επενδύσεις και στην άσκηση της επιχειρηματικότητας.


Και ενώ η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει τα γνωστά σε όλους προβλήματα, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η βασικότερη αρμοδιότητα των Επιμελητηρίων, δηλαδή η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) επιχειρείται να αφαιρεθεί από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα κατά τόπους Επιμελητήρια και να ανατεθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Με την ενέργεια αυτή, όπως ήδη το Ε.Β.Ε.Α. έχει επισημάνει, το υπουργείο αποδεικνύει ότι ενισχύει με αρμοδιότητες το γραφειοκρατικό και αποτυχημένο κράτος αντί της αποκέντρωσης και της ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε επιτυχημένους φορείς όπως είναι τα Επιμελητήρια. Και θέλω να τονίσω ότι η καθυστέρηση λειτουργίας του ΓΕΜΗ σε καμία περίπτωση δε βαρύνει μόνο την Κ.Ε.Ε.Ε., όπως ψευδώς υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης, που από την πλευρά του καθυστερεί να εκδώσει αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, θα συμφωνήσω απόλυτα με τις χθεσινές επισημάνσεις της υπουργού Ανάπτυξης, κας Άννας Διαμαντοπούλου, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε μια μέρα για την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην αγορά. Αρκεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και να αποτελούν προϊόν διαλόγου με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι δεν προσκλήθηκαν ούτε καν στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Και αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα κοινοτικά προγράμματα, καθώς και η καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς αυτές».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger