4/3/12

Μαρόκο: επιχειρηματική ευκαιρία για όσους θα ανοίξουν κανάλια εξαγωγών προς τη χώρα

Σε νηπιακό στάδιο βρίσκεται η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στο Μαρόκο, καθώς στη χώρα δραστηριοποιούνται μόνο τέσσερις επιχειρήσεις ημεδαπών συμφερόντων, ενώ τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι ευρέως γνωστά και δεν υπάρχει προς το παρόν απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Ωστόσο, σημαντικές ευκαιρίες εκτιμάται ότι ανακύπτουν στους τομείς ενέργειας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, κατασκευών και δομικών υλικών (δεδομένου ότι η χώρα αποκτά ολοένα περισσότερες υποδομές υποδοχής τουριστών), των συστημάτων ασφαλείας και προστασίας και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών πληροφορικής, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και γενικός γραμματέας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Μαρόκου, Ιωάννης Πατσιαβός, ομιλητής απόψε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση έλαβε χώρα με αφορμή τα εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου του Μαρόκου στη Θεσσαλονίκη.


Ο κ. Πατσιαβός σημείωσε ακόμη ότι το Μαρόκο θεωρείται από τις πλέον ανοικτές οικονομίες της Βορείου Αφρικής. Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται καθώς η Μαροκινή κυβέρνηση υλοποιεί πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, με έμφαση στις υποδομές και την ενέργεια. Παράλληλα, με τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, προβλέπεται κατάργηση δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα και φιλελευθεροποίηση εμπορίου στα αγροτικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, επισήμανε τον χαμηλό πληθωρισμό αλλά και τον σταθερά αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης του Μαρόκου: το 2010 το ΑΕΠ της μαροκινής οικονομίας αυξήθηκε κατά 3,7% και το 2011 κατά 4,6%, ρυθμό που εκτιμάται ότι θα διατηρήσει και φέτος.

Σχετικά με τον τουρισμό και την ολοένα αυξανόμενη τουριστική κίνηση στο Μαρόκο, ο κ. Λακασάς ότι οι ανάγκη για νέες υποδομές φιλοξενίας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρίες δομικών υλικών. Ο κ. Λακασάς χαρακτήρισε το Μαρόκο ως μεσογειακή χώρα, που με αφορμή και την φυσική παρουσία του Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αποτελέσει ένα κομβικό προορισμό για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα.

Στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρά την κρίση, αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόξενος του Βασιλείου του Μαρόκου στην πόλη, Μπανταλί Αντάρ (Bantali Antar). Υποστήριξε δε, ότι παρά την ύφεση, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι, στην πλειονότητα τους, υγιείς. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στο εξειδικευμένο και νέο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει όλους τους απαιτούμενους συντελεστές για να λειτουργήσει καινοτομικά.

Ο πρέσβης του Μαρόκου, Αμπντελκαντέρ Ελ Ανσαρί (Abdelkader EL Ansari) σημείωσε ότι η χώρα του προσφέρει δυνατότητες συναλλαγών και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας που δίνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις την δυνατότητα ανάπτυξης και εξερεύνησης νέων αγορών σε μία περιοχή που γνωρίζει οικονομική άνοδο.

Πρόσθεσε ότι υπό την σκιά των γεγονότων της άνοιξης στον αραβικό κόσμο, το Μαρόκο αποτελεί χώρα που προσφέρει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και όραμα για το μέλλον, ενώ στάθηκε και στο προνομιακό καθεστώς σύνδεσής του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επιχειρηματικό φόρουμ με θέμα «Επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές επενδύσεων ανάμεσα στο Μαρόκο και την Ελλάδα» έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εγκαινίων του Επίτιμου Προξενείου, με τη συνεργασία του ΣΕΒΕ και του Προξενείου. Στο φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger