1/3/12

ΥΠΑΑΝ: πολύ σύντομα η ίδρυση του εγγυοδοτικού ταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Η ίδρυση δύο εγγυοδοτικών Ταμείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μεγάλα έργα ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ , προκειμένου να δημιουργηθεί επενδυτική τράπεζα που θα δώσει ανάσα στην επιχειρηματικότητα, ενώ μέσα από το πολυνομοσχέδιο "Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος", που εισάγεται αύριο στη Βουλή για ψήφιση, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ) προχωρά στη ριζική απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις εξαγωγές, καταργώντας τους παρωχημένους νομούς του 1959 και του 1979 και επιτρέποντας σε όλους τους επιχειρηματίες να ασκούν εξαγωγική δραστηριότητα χωρίς γραφειοκρατία και κόστος.


Τα παραπάνω σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, απαντώντας σε ανακοίνωση αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του περί καθυστερήσεων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σχετικά με τα ταμεία εγγυήσεων, η ελληνική κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τους αρμόδιους Επιτρόπους, κ.κ. Ρεν και Χαν, και την Ομάδα Δράσης (Task Force) υπό τον κ. Ράιχενμπαχ, προωθεί από το Φθινόπωρο του 2011 τη δημιουργία δύο ταμείων υπό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά απαιτούνται τροποποιήσεις στην κοινοτική νομοθεσία που ήδη αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος. Το υπουργείο σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με την οποία υπάρχει συναντίληψη για τους όρους λειτουργίας των Ταμείων, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για τη βελτίωση των όρων που έχουν προταθεί από την Τράπεζα».

Το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμη πως αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, και υπάρχει συντονισμένη συνεργασία με την Task Force και την τρόικα, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες με νόμιμο τρόπο και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αναθέσεις δημοσίων έργων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης και τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ στη χώρα μας, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, η απορρόφηση βρίσκεται στο 40% και υπερβαίνει πλέον τον μέσο κοινοτικό όρο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger