11/3/12

Τουρισμός: ανησυχητικά μηνύματα για τη φετινή πορεία, -7% οι αφίξεις το πρώτο 2μηνο του 2012

Μείωση κατά 6,7% παρουσίασαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας σε 360.931 σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων αποδίδουν τη μέχρι στιγμής πτώση της κίνησης και των κρατήσεων για τη φετινή σεζόν, κυρίως, στην αρνητική δημοσιότητα που έχει υποστεί η εικόνα της Ελλάδας στις ξένες αγορές αλλά και στην καθυστερημένη λήψη μέτρων για τον τομέα. Ισχυρό πλήγμα υπέστη ο προορισμός της Αθήνας, καθώς στο δίμηνο οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 10,7% (243.520). Αντίθετα, αύξηση κατά 8,9% εμφάνισαν στη Θεσσαλονίκη (112.397). Πτώση παρουσίασαν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί με μικρότερους αριθμούς αφίξεων.


Πτώση κατά 15% εμφανίζουν κατά μέσο όρο οι κρατήσεις από τις ξένες αγορές τη φετινή σεζόν, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για τη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ. Ειδικότερα, σημειώνει, ότι από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό 30%, από την Αγγλία, τη Σκανδιναβία, το Βέλγιο και την Ιταλία κινείται μεταξύ 10% και 20% και από τη Γαλλία διαμορφώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίθετα, τονίζει ότι από τις βαλκανικές αγορές, οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Τουρκία σε διψήφιο ποσοστό. Ο κ. Ανδρεάδης πιστεύει ότι η ψαλίδα της πτώσης θα κλείσει στο -3% ικανοποιώντας τον στόχο των περίπου 16 εκατ. αφίξεων που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ για το σύνολο της σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναφέρει σε τουριστικούς κύκλους ότι προτίθεται να διαθέσει κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ για την προβολή της χώρας, την αντιστροφή του κλίματος και την αποκατάσταση της εικόνας της στις ξένες αγορές. Μάλιστα, έχει συζητηθεί η μορφή της καμπάνιας και στόχος είναι να τρέξει παράλληλα με ανάλογες δράσεις που πραγματοποιεί ο ιδιωτικός τομέας στον χώρο του τουρισμού σε συνεργασία με τους εκπροσώπους tour operators γερμανικών και αγγλικών συμφερόντων.

Στο μεταξύ, πρόσκληση στους Γερμανούς πολίτες να αγνοήσουν τις ακραίες φωνές και να επιλέξουν την Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά ως τον τουριστικό προορισμό τους, απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger