10/3/12

Εμπόριο: 1 στις 3 εμπορικές επιχειρήσεις στην Αθήνα έκλεισε το 2011!

Ραγδαία επιδείνωση καταγράφεται στα «λουκέτα» σε εμπορικές επιχειρήσεις της Αττικής, καθώς μέσα σε ένα χρόνο οι κλειστές επιχειρήσεις σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου έχουν αυξηθεί κατά 30%. Δρόμοι που άλλοτε έσφυζαν από κίνηση στα καταστήματα, όπως η οδός Σταδίου ή η οδός Τσακάλωφ, τώρα παρουσιάζουν εικόνα ερήμωσης, καθώς οι κλειστές επιχειρήσεις σε αυτούς τους δύο δρόμους αποτελούν το 42% και το 33,7% αντιστοίχως. Τον νέο «χάρτη των λουκέτων» έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ).

Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη με το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί στο 29,6% επί του συνόλου από 23,4% ένα χρόνο πριν και 24,4% τον Αύγουστο του 2011. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται τόσο στην οικονομική κρίση, όσο και στην αύξηση της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Η οδός Σταδίου εξακολουθεί να έχει το ρεκόρ κλειστών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας, με 42%, ενώ ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33,8%. Ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη όπου 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει κλείσει, ενώ ακόμη και στον πλέον εμπορικό δρόμο του κέντρου, την οδό Ερμού, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων επί του συνόλου ανέρχεται στο 25,2%.

Πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει υποστεί και η περιοχή του Κολωνακίου, όπου 1 στις 5 επιχειρήσεις έχει κλείσει. Μάλιστα στην οδό Τσακάλωφ η αντίστοιχη αναλογία είναι πολύ υψηλότερη, καθώς 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει βάλει «λουκέτο».

Στην οδό Πατησίων το ποσοστό κλειστών καταστημάτων είναι 26,2%. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου μήκους της, παρατηρούνται διαφορές από τετράγωνο σε τετράγωνο με συνέπεια σε ορισμένα σημεία της οδού να έχει βάλει «λουκέτο» ακόμη και το 50% των καταστημάτων.


Δραστική συρρίκνωση της εμπορικής δραστηριότητας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στον Πειραιά. Ετσι, ενώ τον Μάρτιο του 2011 τα «λουκέτα» αποτελούσαν το 17,6%, σήμερα ανέρχονται στο 27,3% με πολλούς κεντρικούς δρόμους να έχουν ποσοστό κλειστών καταστημάτων άνω του 30%.

Τις άδειες βιτρίνες και τις ταμπέλες «ενοικιάζεται» που αντικρίζει κανείς στη Λεωφόρο Ηρακλείου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΕΕ. Στη Νέα Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων επί του συνόλου ανέρχεται πλέον στο 28,1% από 21% τον Αύγουστο του 2011 και 17,8% τον Μάρτιο του 2011.

Ανάλογη μεγάλη αύξηση των λουκέτων σε διάστημα ενός έτους παρατηρείται και στον πιο κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας, τη Λεωφόρο Θησέως, καθώς το ποσοστό κλειστών καταστημάτων ανήλθε στο 22,7% από 16,8% τον Μάρτιο του 2011.

Στην Κηφισιά παρατηρείται μια μικρή επιδείνωση, από 21% τον Μάρτιο του 2011 σε 23,7% φέτος, όμως σε ορισμένους δρόμους η αύξηση των λουκέτων είναι πολύ μεγάλη, όπως για παράδειγμα στην οδό Κασσαβέτη, όπου τα «λουκέτα» αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο από 12% σε 21,3%.

Στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι, τέλος, η κατάσταση παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, με τα λουκέτα να αποτελούν το 20% και το 17% αντιστοίχως επί του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων στους κεντρικούς δρόμους των περιοχών αυτών.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger